Voormalig PvdA-minister Van Kemenade (82) overleden

1937-2020 Jos van Kemenade was minister van Onderwijs in het kabinet-Den Uyl en het tweede kabinet-Van Agt. Hij ontving de eretitel Minister van Staat.
Jos van Kemenade in 2002
Jos van Kemenade in 2002 Foto Koen van Suyk/ANP

Minister van Staat en oud-onderwijsminister van de PvdA Jos van Kemenade is op 82-jarige leeftijd overleden. Dat meldt persbureau ANP woensdag op basis van een verklaring van zijn zoon. Hij overleed na een kort ziekbed in zijn woonplaats Heiloo.

Hij kreeg vooral bekendheid met zijn plan om een middenschool in te voeren, een vorm van vervolgonderwijs waar de leerling drie jaar de tijd zou krijgen om te kiezen tussen beroepsonderwijs, algemeen onderwijs en voorbereidend wetenschappelijk onderwijs. „De middenschool kwam er niet, zijn invloed was blijvend”, schrijft PvdA-leider Lodewijk Asscher op Twitter. Hij noemt Van Kemenade een „visionair minister van onderwijs die gelijke kansen voor kinderen als hoogste doel nastreefde”.

Loopbaan

De (onderwijs)socioloog kwam als minister van Onderwijs in 1973 in het kabinet-Den Uyl. In het tweede kabinet-Van Agt vervulde hij de post opnieuw, tussen 1981 en 1982. Vanaf 1992 werd hij tien jaar Commissaris van de Koningin in Noord-Holland. Hij was vanaf 1988 vier jaar burgemeester van Eindhoven. De eretitel Minister van Staat ontving hij in 2002.

Van Kemenade vervulde veel belangrijke functies in het openbaar bestuur en gaf leiding aan een aanzienlijk aantal (onderzoeks)commissies. Zo onderzocht hij in 1991 hoe de PvdA aansluiting kon vinden met nieuwe maatschappelijke bewegingen. Dit resulteerde in 1991 met het rapport Een partij om te kiezen.