Verenigde Naties

‘Bijna 300 burgerdoden in Syrië sinds januari’

Het offensief van het Syrische regime in het noordwesten van Syrië heeft volgens de VN sinds begin januari aan bijna driehonderd burgers het leven gekost. De slachtoffers kwamen overwegend om het leven bij luchtaanvallen van de Syrische luchtmacht en Rusland, onder meer op ziekenhuizen en vluchtelingenkampen. De hoge commissaris voor de Mensenrechten van de VN Michelle Bachelet zegt volgens persbureau Reuters „met afschuw” het conflict te volgen en roept op tot humanitaire steun in de regio.

Sinds begin december zijn al bijna een miljoen Syriërs, overwegend vrouwen en kinderen, gevlucht naar de grens met Turkije, dat de nieuwe instroom ontheemden echter niet zegt aan te kunnen. Bij de grenzen hebben zich al 3,6 miljoen Syrische vluchtelingen verzameld. (NRC)