Trumpblog

‘Huis ingelicht over Russische inmenging verkiezingen 2020’

Welkom in een nieuw blog. Volg hier de laatste ontwikkelingen rondom het presidentschap van de Amerikaanse president Donald Trump.

'Huis van Afgevaardigden ingelicht over Russische inmenging verkiezingen 2020'

Functionarissen van Amerikaanse inlichtingendiensten hebben de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden vorige week gewaarschuwd voor Russische pogingen tot beïnvloeding van de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020. Dat meldt The New York Times vrijdag op basis van vijf anonieme betrokkenen. Zowel de Democratische voorverkiezingen als de presidentsverkiezingen zelf zouden het risico lopen vanuit Rusland te worden beïnvloed. De Russische regering zei later op vrijdag dat er niets klopt van de beschuldigingen.

De inlichtingencommissie van het Huis was volgens The New York Times al eerder gewaarschuwd dat de Russische campagne aanhield. Toen werd niet concreet of de Russen ook de voorverkiezingen poogden te beïnvloeden.

Twijfel zaaien

De Russen hebben volgens de functionarissen vooral tot doel het vertrouwen in het Amerikaanse kiesstelsel te ondermijnen, door twijfel te zaaien over de uitslag en hertellingen. Zowel de Republikeinen als de Democraten hebben de inlichtingendiensten gevraagd om bewijs daarvoor te leveren. President Trump zou zich erover hebben beklaagd dat het Huis is ingelicht, aldus een betrokkene. De president vreest dat de Democraten de informatie tegen hem zullen gaan gebruiken.

De Russische pogingen tot inmenging zijn volgens The New York Times vergelijkbaar met die tijdens de verkiezingen van 2016. De Russen zouden zoeken naar controversiële kwesties om verdeeldheid te creëren, onder meer door het verspreiden van desinformatie via sociale media.

Donald Trump donderdag tijdens een campagnebijeenkomst in Colorado. Foto Michael Ciaglo/AFP

Assange: Trump beloofde gratie bij ontkenning Russische betrokkenheid hack

De Amerikaanse president Donald Trump zou Julian Assange gratie hebben beloofd als hij de Russische betrokkenheid bij de hack van het Democratic National Committee (DNC)zou ontkennen. Dat verklaarde de advocaat van de WikiLeaks-oprichter woensdag voor aanvang van de rechtszaak rond de uitlevering van Assange aan de Verenigde Staten. Dat schrijft de Britse krant The Guardian.

WikiLeaks publiceerde in juli 2016, in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen, twintigduizend e-mailberichten van het DNC, het bestuursorgaan van de Amerikaanse Democratische Partij. Hieruit bleek dat de leden presidentskandidaat Hillary Clinton steunden, en haar concurrent Bernie Sanders tegenwerkten. De Amerikaanse overheid liet kort daarop weten „overtuigd” te zijn dat Moskou achter de hack zat.

In augustus 2017 zou de Republikeinse afgevaardigde Dana Rohrabacher naar de Ecuadoriaanse ambassade in Londen zijn gereisd waar Assange sinds 2012 verbleef. Rohrabacher zou namens de president hebben gezegd dat Assange gratie kon verwachten als hij zou zeggen „dat Rusland niets met de DNC-hack te maken had".

De Verenigde Staten hebben een uitleveringsverzoek tegen Assange uitstaan. De VS willen hem vervolgen voor onder meer het overtreden van de Amerikaanse spionagewet. De rechtszaak rond het verzoek begint volgende week.

Welkom in een nieuw blog

Volg hier de laatste ontwikkelingen rondom het presidentschap van de Amerikaanse president Donald Trump.

Lees hier: het blog van vorige week terug