Recensie

Recensie Theater

Sven Ratzke zingt Bowie met intens en beheerst pathos

Theater In ‘Where are we now’ neemt Sven Ratzke ons mee in een performance waarin hij verhalen over zijn popheld David Bowie afwisselt met bekende en minder bekende liedjes.

Sven Ratzke in ‘Where are we now’.
Sven Ratzke in ‘Where are we now’. Foto Hanneke Wetzer

„David Bowie was goed in het niet-Bowie zijn”, vertelt zanger en multitalent Sven Ratzke in zijn muzikale show Where are we now. „Zo was hij Ziggy Stardust, The Thin White Duke.” Toch hoopt Ratzke dat Bowie drie jaar na diens dood „de deur van het theater opent op een kier en toekijkt hoe ik zing.” Ratzke neemt ons mee in een muzikale performance waarin hij verhalen over zijn popheld afwisselt met bekende en minder bekende liedjes.

Lees ook: Major Tom is niet ver bij Sven Ratzke’s versie

Hij draagt hooggehakte laarzen, wijde mantel, voor de pauze een blauwe, daarna een rode catsuit. Met het wuivende haar ís hij een Bowie-creatie die songs als ‘The Man Who Sold The World’, ‘Ashes to Ashes’, ‘Space Oddity’ over astronaut Major Tom, ‘Life On Mars?’, ‘Boys Keep Swinging’ en ‘Heroes’ intens en met beheerst pathos brengt.

Openhartige teksten

Ratzkes stem heeft een groot bereik, van gloedvolle bariton tot het hogere register. Hij maakt zich de songs geheel eigen. Begeleiding en arrangementen zijn in handen van pianist Christian Pabst, die dat briljant doet. Regisseur Dirk Groeneveld en lichtontwerper Fon Sanders maken het optreden tot theater. Kortgeleden verscheen de gelijknamige cd Where are we now, waarvan deze show een afgeleide is. De songs en het onderliggende verhaal zijn dezelfde: het heeft met ruimte te maken, sterren, reizen door het Bowie-universum.

Ratzkes tussenliggende teksten geven openhartig zijn obsessie voor Bowie aan, begonnen toen hij als kleine jongen overweldigd raakte door Let’s Dance. Hij zong het na en danste mee. Bowie heeft zijn leven veranderd en richting gegeven. Aan het slot komt alles samen in het aangrijpende afscheidslied ‘Lazarus’: „Look up here, I’m in heaven.” Ratzke: „Bowie droeg toen een blinddoek om het grijze haar.”