Boeren protesteren in ‘gemoedelijke sfeer’ tegen kabinetsbeleid

Protest Farmers Defence Force organiseert een protest tegen het landbouwbeleid. Hoewel er enkele bekeuringen zijn uitgeschreven en één boer is aangehouden, noemt de politie de sfeer rustig.
Boeren rijden woensdagochtend onder politiebegeleiding Den Haag binnen.
Boeren rijden woensdagochtend onder politiebegeleiding Den Haag binnen. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Boeren protesteren woensdag in Den Haag opnieuw tegen het kabinetsbeleid. Op de Koekamp, een veld tegenover het centraal station, verzamelen zich al sinds de vroege ochtend betogers en tegen het begin van de middag waren meer demonstranten onderweg. Anders dan bij eerdere protesten leverde dat geen grote problemen op voor het verkeer. De ochtendspits verliep zelfs iets rustiger dan normaal, meldden de verkeersdiensten. Dat komt ook doordat de woensdagochtend spits sowieso wat rustiger is en een deel van het land voorjaarsvakantie heeft.

Organisator Farmers Defence Force had betogers vooraf opgeroepen niet met de tractor over 100-kilometerwegen of snelwegen te rijden, maar een route binnendoor te nemen. Volgens de politie hebben de meeste boeren daar gehoor aan gegeven. Enkele tientallen die toch op A- of N-wegen reden, kregen een bekeuring. In Den Haag is één boer opgepakt omdat hij volgens de politie aanwijzingen negeerde en zo gevaarlijke situaties veroorzaakte. De sfeer bij het protest is volgens de politie „rustig” en „gemoedelijk”.

De politie zegt met de organisatie afgesproken te hebben dat belangrijke wegen en kruisingen vrijgelaten worden. Voor de zekerheid is wel een aantal vrachtwagens van de krijgsmacht ingezet. De legertrucks staan op de weg om te voorkomen dat tractoren richting het Binnenhof kunnen trekken. Ondanks alle maatregelen is het verkeer in Den Haag op verschillende plekken vastgelopen.

Farmers Defence Force riep op tot protest tegen het kabinetsbeleid, met name ten aanzien van het reduceren van de stikstofuitstoot. Het overleg met het Landbouw Collectief, waarvan zij deel uitmaken, heeft volgens de organisatie te weinig opgeleverd. Ook zou het beleid nog altijd te veel gericht zijn op het verminderen van het aantal boerenbedrijven terwijl er andere mogelijkheden zouden bestaan om de stikstofproblematiek op te lossen. Farmers Defence Force heeft ook nog altijd twijfels over de onderzoeken van onder meer het RIVM naar de stikstofuitstoot.

De politie zegt erop toe te zien dat de boeren ook op de terugweg niet over wegen rijden waar ze niet mogen komen. Ook wordt gecontroleerd op alcoholgebruik.

Met medewerking van Titia Ketelaar.