MH17-proces

Grapperhaus nog vol vertrouwen over samenwerking met Oekraïne

Minister Grapperhaus (Veiligheid en Justitie, CDA) heeft nog altijd vertrouwen in het MH17-proces, ondanks het ontslag van betrokken Oekraïense officieren van justitie. Volgens de minister is het „onderzoeksdossier up-to-date” en zijn „de gevolgen zo beperkt mogelijk” voor het Joint Investigation Team (JIT), het internationale team dat onderzoek doet naar het neerschieten van het vliegtuig. Uit onderzoek van NRC bleek dat alle Oekraïense aanklagers die betrokken waren bij het proces zijn ontslagen, onder wie twee die deel uitmaakten van het JIT. Vijf van de zes officieren in de Oekraïense MH17-sectie werden ook ontslagen. Volgens Grapperhaus blijft één van die officieren als „bijzonder adviseur” betrokken bij het JIT. Oekraïense collega’s hebben verder beloofd dat „de continuïteit gewaarborgd blijft”. (NRC)