Israël

Corruptieproces tegen Netanyahu begint kort na de verkiezingen

Het corruptieproces tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu begint op 17 maart, twee weken na de nationale verkiezingen. Dat heeft een Israëlische rechtbank dinsdag bekendgemaakt, schrijven internationale persbureaus. Netanyahu moet verplicht aanwezig zijn bij de eerste zitting in Jeruzalem. De zeventigjarige rechtse leider is verdachte in drie rechtszaken. Hij wordt verdacht van fraude, misbruik van vertrouwen en omkoping. Netanyahu heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn. Het is voor het eerst dat een zittende premier in Israël strafrechtelijk wordt vervolgd. Als Netanyahu schuldig wordt bevonden aan omkoping, hangt hem een gevangenisstraf van maximaal tien jaar boven het hoofd. Bij schuld aan fraude en misbruik van vertrouwen kan daar nog drie jaar bij komen. (NRC)