Illinois

Trump verleent strafvermindering aan ex-gouverneur

President Donald Trump heeft dinsdag strafvermindering verleend aan Rod Blagojevich, oud-gouverneur van Illinois die in 2011 werd veroordeeld tot 14 jaar cel om corruptie. De omstreden stap versterkt de kritiek dat Trump zich bemoeit met de rechtsgang.

Trumps Democratische vriend Blagojevich, die nu vrij komt, werd in 2011 onder andere veroordeeld voor pogingen de vrijgekomen senaatszetel in Illinois van toenmalig president Obama te verkopen aan mogelijke opvolgers. Als gouverneur had hij het recht een opvolger voor ex-senator Obama te benoemen.

Trump verleende ook gratie aan bekenden, veroordeeld om witteboordencriminaliteit, zoals bankier Michael Milken en Bernard Kerik, de ex-korpschef van New York en held van 9/11. Hij kreeg in 2010 vier jaar cel voor fraude. (NRC)