Recensie

Recensie Muziek

Het Gezelschap serveert kroegenblues extravaganza

Anderhalf jaar lang speelde de Zuid-Hollandse formatie Het Gezelschap enkel live, zonder muziek uit te hebben gebracht. Nu is er het alle kanten op stuiterende debuutalbum De Plaat. Daarop swingt de ene productie nog meer dan de andere. Uptempo beats worden gecombineerd met bluesy piano-riedels, triomfantelijke koperblazers en melodische synth-partijen. Jazzy vibes wisselen soepel af met dik aangezette funk en electro. De vocalisten brengen alledrie iets anders. Jordy Dijkshoorn (De Likt) klinkt grappig en direct met zijn Rotterdamse tongval en Diggy Rast (Brandwerk) brengt energieke raps waarin hij regelmatig de hiphopscene en haar clichés op de hak neemt.

Tegenwicht is er van Juno Rissema (de nachtburgemeester van Dordrecht), die vaak tijdens de breaks een excentrieke spoken word-voordracht in huis heeft; „Fuck it, ik ben lam / ik moet naar het kantoor, de wc-rij is te lang.” Het Gezelschap is in balans en serveert kroegenblues op z’n best. Een potpourri die op zowat ieder festival in Nederland thuishoort.