Eerste passagiersvlucht in acht jaar landt op vliegveld Aleppo

Burgeroorlog Het herstel van het commercieel vliegverkeer van en naar Aleppo is een belangrijke symbolische overwinning voor het Assad-regime.
Journalisten kijken naar het commerciële vliegtuig dat woensdag in Aleppo landde.
Journalisten kijken naar het commerciële vliegtuig dat woensdag in Aleppo landde. Foto AP

Voor het eerst in acht jaar is woensdag een lijnvlucht geland op de luchthaven van Aleppo, meldt persbureau AP. Dat gebeurde enkele dagen nadat het regime van de Syrische president Bashar al-Assad bekendmaakte de omgeving rond de stad weer in handen te hebben.

Internationale vluchten naar Aleppo moeten de komende weken worden hervat. Er moet onder meer een verbinding naar de Egyptische hoofdstad Caïro komen. Door het commerciële vliegverkeer op de luchthaven te hervatten, hopen de autoriteiten de economie van de door de oorlog verwoeste stad te stimuleren.

Lees ook het commentaar: Pyrrusoverwinning maakt van Assad geen legitieme leider

Sinds 2012 landden er geen passagiersvluchten meer op de luchthaven van de metropool. Tegenstanders van Assad kregen toen grote delen van Aleppo in handen, en een jarenlange bloedige oorlog volgde. Dat de luchthaven nu weer open is voor lijnvluchten, is een belangrijk symbolisch moment voor de regering. Syrische troepen wisten afgelopen week minstens dertig plaatsen in de regio-Aleppo te heroveren.

Onrust in Idlib

Alleen de provincie Idlib, op de grens met Turkije, is nog in handen van rebellen. Assad probeert middels een militaire operatie, die al weken aanhoudt, rebellen uit beide gebieden te verdrijven. De president is vastberaden het hele land terug te winnen op de rebellengroepen. Hij krijgt daarbij hulp van Moskou, de rebellen worden gesteund door Ankara. De gevechten tussen beide kampen leidden de afgelopen weken tot hevige bombardementen in Idlib. Zo vielen op dinsdag drie burgerdoden en raakten achttien mensen gewond.

Eerder deze week spraken Turkije en Rusland over de situatie in de provincie, maar die onderhandelingen mislukten, zo zei het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag. De Turkse president Erdogan dreigde daarop dat een Turks militaire operatie in Idlib tegen de Syrische strijdkrachten „nu een kwestie van tijd is”.

Door de oorlog gaat Noordwest-Syrië gebukt onder een humanitaire crisis, waarschuwden de Verenigde Naties in januari. Bijna een miljoen Syriërs zijn sinds december ontheemd geraakt. Veel van hen zijn uitgeweken naar de grens met Turkije. Sinds januari vielen bovendien bijna driehonderd doden in het noordwesten van het land.