China neemt persaccreditatie drie Amerikaanse journalisten af

Censuur De Chinese overheid noemt een kop van een column in The Wall Street Journal waarin China „de echte zieke man van Azië” werd genoemd „discriminerend”.
Journalisten bij een persconferentie naar aanleiding van de uitbraak van het Covid-19-virus.
Journalisten bij een persconferentie naar aanleiding van de uitbraak van het Covid-19-virus. Foto Miguel Candela/EPA

Van drie journalisten van The Wall Street Journal is woensdag de Chinese persaccreditatie afgenomen. De Chinese overheid besloot daartoe vanwege de kop van een column in de Amerikaanse krant waarin China „de echte zieke man van Azië” wordt genoemd. Dat schrijft The Wall Street Journal woensdag. De actie komt kort na een besluit van de Amerikaanse overheid om de regels omtrent Chinese mediabedrijven in de Verenigde Staten aan te scherpen.

Lees ook: VS pakken Chinese techreuzen aan om mensenrechten

De Chinese overheid noemde de kop bij het krantenartikel, dat ging over de uitbraak van het virus Covid-19, „discriminerend” en „gericht op sensatie”. De krant zou ermee schade hebben aangericht aan Chinese burgers. Het Chinese ministerie eiste daarop excuses, maar daar wilde de krant niet aan voldoen. De website van de The Wall Street Journal was in China al geblokkeerd en de krant is er ook niet te koop.

Intimidatie

Met de drie correspondenten van The Wall Street Journal is het sinds 2013 negen buitenlandse journalisten door de Chinese autoriteiten onmogelijk gemaakt hun werk te doen in China. Volgens The Foreign Correspondents’ Club of China, waarin buitenlandse correspondenten in China zich verenigen, is de actie echter een logische stap van de Chinese overheid om buitenlandse nieuwszenders te intimideren. In een verklaring zegt de club dat de afname van de accreditatie de zoveelste ontwikkeling is in de groeiende „controle op en intimidatie van de autoriteiten”.

Voorzitter Kenneth Roth van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch reageert via Twitter fel op de Chinese actie. Volgens hem laat de daad zien dat de Chinese overheid de censuur wil uitbreiden en worden de correspondenten gestraft voor iets waar zij niets mee te maken hebben.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken maakte dinsdag bekend dat vijf Chinese mediabedrijven de status krijgen van „buitenlandse missie”. Daardoor zijn de firma’s genoodzaakt een lijst met daarop alle werknemers te delen en moeten zij toestemming vragen als ze gebouwen in de VS willen opkopen. Volgens de VS heeft China steeds meer grip op de Chinese media en zijn de vijf bedrijven onderdeel van een „propagandamachine”. Volgens China is het besluit van de VS onredelijke en onacceptabel.