Arrestaties bij boerenprotest in Den Haag

Stikstof Een groep demonstranten was te voet onderweg naar het ministerie van Landbouw, zij werden door de politie tegengehouden.
Boeren demonstreren op de Koekamp.
Boeren demonstreren op de Koekamp. Foto Koen van Weel/ANP

Bij het boerenprotest in Den Haag woensdag zijn vier arrestaties verricht. De aanhoudingen hadden te maken met het verstoren van openbare orde, belediging en opruiing. Ook deelde de politie boetes uit.

Woensdag in de vroege ochtend en middag verzamelden zich boeren op de Koekamp, een veld tegenover het centraal station. Toen het protest daar ten einde liep, ging een groep demonstrerende boeren rond 15.30 uur te voet naar het ministerie van Landbouw. Zij werden door de politie tegengehouden. De groep had stickers van actiegroep Farmers Defence Force (FDF) willen plakken op het gebouw van het ministerie.

Excuses geëist

Voorafgaand aan de stickeractie had FDF-voorzitter Mark van den Oever excuses van minister Carola Schouten (Landbouw, ChristenUnie) en premier Mark Rutte geëist voor het landbouwbeleid. Anders, zo dreigde Van den Oever, zouden de boeren „optoeren en gas geven”. De FDF-voorman gaf de bewindslieden tot 15.00 uur de tijd om excuses te maken, maar zij gingen niet op het ultimatum in.

Rond 17.00 uur keerden de meeste boeren weer huiswaarts, de politie waarschuwde daarom voor verkeersdrukte op de B-wegen. Bij het protest waren enkele duizenden boeren aanwezig. Eerder op de dag werden ook al vier arrestaties verricht.

Farmers Defence Force had vorige week ook al excuses van Schouten geëist voor het „onterecht behandelen” van boeren. Dat gebeurde nadat de actiegroep zelf in opspraak was gekomen, vanwege dreigende taal in een persbericht. Schouten schortte daarop de onderhandelingen met het Landbouw Collectief, waar ook FDF zitting in neemt, op.

Boeren worden tegengehouden onderweg naar het ministerie van Landbouw. Foto Koen van Weel/ANP