Zwervend vrachtschip na anderhalf jaar aangespoeld op Ierse kust

Zwerfschip De MV Alta voer zonder bemanning de Atlantische Oceaan over naar de Ierse kust. Door storm Dennis spoelde het schip aan.
Een hardloper bij het Ierse Ballycotton zag de MV Alta liggen.
Een hardloper bij het Ierse Ballycotton zag de MV Alta liggen. Foto Ierse Kustwacht/AP

Een vrachtschip dat anderhalf jaar geleden op de Atlantische Oceaan voor het laatst werd gezien, is duizenden kilometers verderop in Ierland aangespoeld. Door storm Dennis sloeg het 77 meter lange schip, waarvan de bemanning in 2018 werd geëvacueerd, op de rotskust bij Ballycotton. Een hardloper zag het schip dit weekend liggen, meldden Ierse media.

Onderzoekers stelden vast dat het om de MV Alta ging. Het vaartuig heeft van het zeegebied ten zuidoosten van Bermuda tot aan de Ierse zuidkust duizenden kilometers afgelegd zonder bemanning.

Twitter avatar IrishCoastGuard Irish Coast Guard Rescue 117 was tasked earlier today to a vessel aground near Ballycotton, Cork. There was nobody on board. Previously the @USCG had rescued the 10 crew members from the vessel back in September 2018. The vessel has been drifting since and today came ashore on the Cork coastline. https://t.co/NbvlZ89KSY

In 2018 voer het schip met tien bemanningsleden aan boord van Griekenland naar Haïti. Na een stroomstoring dobberde het schip twintig dagen op zee, ongeveer 2.100 kilometer ten zuidoosten van de Bermudaanse kust. De Amerikaanse kustwacht ontdekte de Alta in oktober 2018. Vlak voordat een storm de kop opstak, wist de kustwacht de tien bemanningsleden te redden. Het lukte ze daarna niet het schip in het vizier te houden.

Een jaar later dook het schip opnieuw op: de Britse marine spotte de Alta afgelopen september midden op de Atlantische Oceaan. „We omsloten het vaartuig om contact te maken en hulp te bieden, maar niemand reageerde”, liet de Britse marine via Twitter weten. Na twee weken werd duidelijk dat het om de Alta ging.

Wie de eigenaar van het schip is of welke vracht de Alta aan boord had, is nog onbekend. Ierse milieuwetenschappers hebben het schip maandag onderzocht en concludeerden dat het geen vervuilende stoffen lekt. De Ierse kustwacht bekijkt samen met de lokale autoriteiten wat er met het schip moet gebeuren.