Spoor

Alstom neemt treinentak Bombardier over

De Franse treinbouwer Alstom wil de treinendivisie overnemen van het Canadese Bombardier, dat ook vliegtuigen maakt. De bedrijven maakten maandag bekend een principeakkoord te hebben bereikt. Alstom betaalt tussen de 5,8 en 6,2 miljard euro in geld en aandelen. Alstom hoopt na de overname beter te kunnen concurreren met de wereldwijde marktleider, de Chinese spoorvoertuigenfabrikant CRRC. Vorig jaar probeerde Alstom om dezelfde reden te fuseren met het Duitse Siemens, maar dat werd tegengehouden door de Europese Commissie, die vreesde voor een te dominante marktpositie. Mogelijk zal een dergelijk bezwaar ook kunnen gelden bij de overname door Alstom van de in Berlijn gevestigde treinendivisie van Bombardier. De bedrijven willen de deal in de eerste helft van 2021 rond krijgen. (NRC)