Turkse justitie eist opnieuw arrestatie Kavala na onverwachte vrijspraak

Gezi-protesten Osman Kavala was eerder dinsdag onverwacht vrijgesproken voor zijn rol bij de Gezi-protesten in 2013. Aanklagers willen hem nu weer vastzetten.
Sympathisanten van zakenman Osman Kavala vieren zijn vrijspraak.
Sympathisanten van zakenman Osman Kavala vieren zijn vrijspraak. Foto Ozan Kose/AFP

Openbaar aanklagers hebben dinsdagavond de arrestatie geëist van de Turkse zakenman Osman Kavala, enkele uren nadat hij onverwacht was vrijgesproken. Het nieuwe detentieverzoek kwam op het moment dat een grote groep aanhangers Kavala opwachtten in een wegrestaurant nabij het gevangeniscomplex waarin hij vastzat. De autoriteiten hebben nog geen nieuwe update gegeven over de gerechtelijke status van Kavala, schrijft Reuters. Het was al bekend dat justitie nog tegen de uitspraak in beroep kon gaan.

Tegen Kavala was vorig jaar een onvoorwaardelijke levenslange gevangenisstraf geëist vanwege zijn rol bij de Gezi-protesten in 2013. Hij werd dinsdag vrijgesproken samen met zeven anderen. Het is ook onduidelijk wat de status van deze personen is.

Gezipark protesten

De Turkse justitie beschuldigde Kavala van een poging de regering omver te werpen. Hij zou de protesten in het Gezipark in Istanbul gefinancierd hebben, iets wat hij ontkent. Bij die demonstraties gingen in 2013 honderdduizenden Turken de straat op uit boosheid over de plannen voor de verbouwing van het stadspark. Al gauw breidden die protesten zich uit over het land en gingen ze meer over onvrede met de autoritaire regeerstijl van president Erdogan. De gevangenneming en de rechtszaak tegen Kavala kwamen Turkije op veel kritiek van mensenrechtenorganisaties te staan.

Kavala is oprichter en bestuurslid van de Open Society Foundation (OSF), een organisatie van de Amerikaans-Hongaarse miljardair en filantroop George Soros. In 2018 staakte de organisatie al haar activiteiten in Turkije. President Erdogan noemt Kavala „de Soros van Turkije”, wat hij beledigend bedoelt.

Het ongeloof was dinsdag groot in de rechtszaal in Istanbul, waar het vonnis werd voorgelezen. De aanwezige sympathisanten applaudisseerden en joelden. De 63-jarige Kavala had twee jaar in voorarrest gezeten.

Correctie (18 februari): In een eerdere versie van dit bericht stond dat naast Kavala acht andere demonstranten werden vrijgesproken. Dat moest zijn zeven andere verdachten. Dat is aangepast.

Lees hier wat we eerder schreven over de zaak van Osaman Kavala: Turkije eist levenslange celstraf voor ‘financierder’ Gezi-protesten