Politie: dreig- en bombrieven vertonen overeenkomsten

Bombrief De dreig- en bombrieven hadden dezelfde ondertekening, bevatten een ontvlambare stof verpakt in dezelfde zakjes en een batterij van het merk Duracell.
De Explosieven Opruimingsdienst Defensie bij een postsorteercentrum in Amsterdam, waar 12 februari een bombrief ontplofte.
De Explosieven Opruimingsdienst Defensie bij een postsorteercentrum in Amsterdam, waar 12 februari een bombrief ontplofte. Foto Sem van der Wal/ANP

De dreig- en bombrieven die tien bedrijven sinds eind 2019 hebben ontvangen vertonen overeenkomsten. Ze hadden dezelfde ondertekening en bevatten vergelijkbare inhoud, waaronder een batterij. Dat heeft de politie dinsdagavond bekendgemaakt in het tv-programma Opsporing Verzocht. Er is een beloning van 15.000 euro voor de tip die zorgt voor aanhouding van de dader.

De dader ondertekende de dreigbrieven op dezelfde aparte manier, door middel van een rij streepjes gevolgd door twee schuine streepjes en nog een rij streepjes. Bij de bombrieven zat de ontvlambare stof verpakt in zakjes van 10×9 centimeter met het stadsgezicht van Delft. De zakjes worden voornamelijk gebruikt in souvenirshops en op markten. De derde overeenkomst is dat in tien van de bombrieven een 9-voltsbatterij zat van het merk Duracell, een professional alkaline battery, zonder omhulsel.

Hoeveel dreig- en bombrieven precies zijn verstuurd, wil een woordvoerder van de politie dinsdagavond niet zeggen. Het is vooralsnog onduidelijk waarom juist de tien bedrijven het doelwit zijn en wat ze met elkaar te maken hebben. Vorige week woensdag ontploften bombrieven in postkamers in Kerkrade en Amsterdam, en een dag later een in een ING-kantoor in Amsterdam.

De politie zoekt tips over de drie sporen en heeft een webpagina geopend voor de laatste updates rondom de zaak.

Lees hier wat we eerder schreven over de bombrieven: Voor een bombrief hoef je geen bomexpert te zijn