Moskeeën

Krikke: gemeenten kunnen niet ingrijpen bij giftige boodschappen

De voormalige Haagse burgemeester Pauline Krikke pleit voor een landelijk expertisecentrum waar gemeenten, ministeries en landelijke diensten signalen kunnen laten onderzoeken van onwenselijke buitenlandse beïnvloeding van religieuze organisaties. Dat zei ze maandag tijdens de ondervraging van de parlementaire commissie die is ingesteld naar aanleiding van berichtgeving door NRC en Nieuwsuur. Daaruit bleek dat zeker dertig Nederlandse moskeeën en islamitische organisaties financiering hadden aangevraagd in ‘onvrije landen’. De vragen gingen maandag over de As-Soennah-moskee in Den Haag, die in 2014 en 2015 bijna 2,5 miljoen euro uit Koeweit ontving. Volgens Krikke hebben gemeenten noch de bevoegdheid om te onderzoeken, noch in te grijpen als er „giftige boodschappen” worden verspreid. (NRC)