Kamermeerderheid voor weigeren ongevaccineerde kinderen bij opvang

Vaccinatieplicht Als het aan de Tweede Kamer ligt mogen kinderopvangcentra voortaan niet-gevaccineerde kinderen weigeren.
Kindercentrum Berend Botje in Edam kondigde vorig jaar al aan voortaan geen niet-gevaccineerde kinderen meer toe te laten.
Kindercentrum Berend Botje in Edam kondigde vorig jaar al aan voortaan geen niet-gevaccineerde kinderen meer toe te laten. Foto Rob van Dullemen

Er is toch een Kamermeerderheid voor het wetsvoorstel van D66 dat kinderopvangcentra de mogelijkheid moet geven kinderen te weigeren die niet gevaccineerd zijn. De PvdA, die eerder nog voorwaarden aan haar steun verbond, bevestigde dinsdag tegenover NRC dat ze later op de dag voor zal stemmen. De voorstanders, behalve D66 en PvdA ook VVD en PVV, hebben samen tachtig zetels in de Tweede Kamer.

Lees ook: Kinderartsen waarschuwen: wet maakt crèches niet veiliger

De PvdA is overstag gegaan omdat aan twee eisen is tegemoetgekomen: de vaccinatieplicht zal niet gelden voor kinderen die vanwege een ziekte niet kunnen worden ingeënt en de wet wordt na twee jaar geëvalueerd. GroenLinks geeft aan nog te twijfelen. VVD en SP hebben een voorstel liggen dat nog verder gaat: hierbij zouden alle kinderen die naar de opvang gaan verplicht ingeënt moeten worden.

Infectiehaarden

Dat sommige ouders hun kinderen niet laten vaccineren is al langer een punt van discussie. Het wetsvoorstel van D66 geeft crèches de juridische zekerheid dat zij niet-gevaccineerde kinderen mogen weigeren. Sommige kinderdagverblijven doen dit al, maar de vraag is of dat beleid voor de rechter standhoudt als ouders een proces zouden aanspannen. Het D66-voorstel dwingt crèches ook open te zijn over of zij niet-gevaccineerde kinderen weigeren.

D66 wil met het voorstel de keuzevrijheid van ouders bevorderen, maar volgens kinderartsen is de wet een gevaar voor de volksgezondheid. Als meer crèches alleen nog maar gevaccineerde kinderen accepteren, komen de niet-gevaccineerde kinderen samen op kinderdagverblijven die dit niet doen. Hierdoor zouden infectiehaarden kunnen ontstaan.

Het percentage baby’s dat is ingeënt tegen bof, mazelen en rode hond (BMR) is in 2019 na jarenlange daling iets gestegen, werd eind vorige maand bekend. De vaccinatiegraad lag vorig jaar ongeveer op 94 procent; in 2018 was dat nog 92,9 procent. Met een vaccinatiegraad vanaf 95 procent is de kans op besmetting vrijwel nihil.

Als het wetsvoorstel dinsdagmiddag wordt aangenomen, moet het ook nog worden behandeld door de Eerste Kamer. Of daar een meerderheid is, is nog onduidelijk.