Fraude

Ruim vierduizend nepwebshops uit de lucht gehaald

De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) heeft het afgelopen jaar ruim vierduizend nepwebshops offline gehaald. Dat heeft de stichting maandag gemeld. De nepwebwinkels zijn herkend via een door SIDN ontwikkeld algoritme. Ze vielen op door gebrekkig Nederlands, opvallend lage prijzen of het ontbreken van een keurmerk voor webwinkels. Ook merkte het SIDN dat veel webwinkels op „Chinese kantoortijden” werden geregistreerd. „Nepwebwinkels zijn een grote ergernis van internetgebruikers, veroorzaken veel schade onder consumenten en ondermijnen het vertrouwen in het internet”, aldus de stichting. De websites zijn inmiddels niet meer bereikbaar. Het CBS maakte eind vorig jaar bekend dat Nederland veertigduizend webshops kent. (NRC)