Eerste kandidaat voor partijleiderschap CDU meldt zich

Duitsland Norbert Röttgen is de eerste die zich openlijk kandideert sinds Annegret Kramp-Karrenbauer vorige week haar vertrek aankondigde.
Norbert Röttgen op het CDU-congres in november.
Norbert Röttgen op het CDU-congres in november. Foto Hannibal Hanschke/Reuters

De Duitse oud-klimaatminister Norbert Röttgen (54) wil de leider worden van de CDU. Dat heeft hij dinsdag bevestigd aan persbureau Reuters, nadat Die Rheinische Post zijn sollicitatiebrief had onderschept. Volgens Röttgen staan „de toekomst van de CDU en de stabiliteit van Duitsland op het spel”.

Röttgen is met zijn kandidatuur een rijtje kandidaten voor dat door Duitse media algemeen als mogelijke opvolgers gezien van partijleider Annegret Kramp-Karrenbauer, die vorige week aankondigde aan niet verkiesbaar te zijn bij de verkiezingen van volgend jaar. Het voorzitterschap van de partij legt ze deze zomer neer. De partijleider is normaal gesproken kandidaat voor het kanselierschap.

De drie gedoodverfde kandidaten zijn minister van Volksgezondheid Jens Spahn, oud-fractievoorzitter in de Bondsdag Friedrich Merz en Armin Laschet, nu premier van Noordrijn-Westfalen. Alle drie spreken ze deze week met Kramp-Karrenbauer. Of ze ook met Röttgen praat, is niet bekend. Röttgen was van 2009 tot en met 2012 minister van Klimaatzaken maar verliet die post na een conflict met bondskanselier Angela Merkel. Momenteel is hij voorzitter van de Bondsdagcommissie Buitenlandse Zaken. Hij wordt minder kansrijk geacht dan de andere drie.

De kwestie AfD doorkruist het streven van Merkel, die aan haar laatste ambtstermijn bezig is, naar een ordelijke machtsoverdracht.

Aanleiding voor Kramp-Karrenbauers terugtrekking was het tumult dat is ontstaan in Thüringen. De CDU in die deelstaat werkte samen met de radicaal-rechtse AfD bij de benoeming van een nieuwe premier. Deze Thomas Kemmerich, van de liberale FDP, trad een dag later alweer terug.