Brieven

Brieven 18/2/2020

Coalitievorming Brabant

Waak over klimaatbeleid

Is het klimaatbeleid waartoe dit kabinet heeft besloten wel in veilige handen bij de VVD en het CDA? Ik vraag het me af. Onder ‘tractordruk’ van het radicale Farmers Defence Force heeft het CDA in Noord-Brabant eerder al het provinciale stikstofbeleid opgeblazen. En nu treden CDA en VVD in onderhandeling met FVD, een partij die klimaatverandering tot een hersenschim heeft verklaard („O nee, niet weer” hoor je in het CDA, 12/2). De premier sluit, behalve de PVV, niemand uit om mee samen te werken en laat de onderhandelingen over aan de provincialen. En als zij tot de conclusie komen dat halve maatregelen volstaan? Geldt het landelijk beleid dan niet meer?

Anticonceptiepil

Man wil ook vergoeding!

Waarom zou de pil vergoed moeten worden? (Rechtszaak tegen Staat om anticonceptiepil in het basispakket, 14/2) En waarom zouden mannen een voordeel hebben: worden condooms soms vergoed?

Leesoffensief

Hoe herstel je geduld?

Christiaan Weijts levert nuchtere kritiek op pogingen lezen populair te maken door het te associëren met iets ‘leuks’ (Voetballen met boeken, 14/2). De tijd die jongere generaties aan lezen besteden liep zo’n veertig jaar geleden al terug. De verschillende tegenkrachten van leesgeduld zijn niet zomaar terug te draaien. Wil iets aanslaan, zo luidt de gedachte, dan moet het aansluiten bij de belevingswereld van jongeren. Maar daar red je het niet mee in de literatuur. Boeken zijn juist waardevol als ze de eigen beperkingen doorbreken. Dat gebeurde, moeten we toegeven, destijds ook met ‘moderne’ schrijvers die je inwijdden in alles wat God verboden had. Dat lokkertje werkte nog voor een vroegere jeugd, in een tijd die inmiddels ver achter ons ligt.

Mensenrechten

China geen sleutelrol

Luuk van Middelaar en Frans-Paul van der Putten schrijven (Onverminderd heeft China de tijd aan zijn kant, 15/2) dat China de laatste decennia een sterke positie in de Mensenrechtenraad van de VN heeft verworven: „China bepaalt nu mee wanneer van een schending sprake is en welke maatregelen dan van toepassing zijn.” Dit is onjuist. De Raad kent geen permanente leden. De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties stelt lidstaten voor drie jaar aan in de Raad, met een mogelijke verlenging van nog drie jaar. Sinds 2020 is China geen lid en het land beslist nu dus ook niet mee over het mondiale mensenrechtenbeleid.

Reactie Wieringa

God heeft goede tip

Tommy Wieringa wil in gesprek met de mensen die kritiek op hem hadden (Onder vijanden, 15/2). Ik weet niet of hij nog enige godvruchtige belevenis heeft, maar God geeft in dit geval wijzere raad dan het ‘spiegelgevecht’ dat hij probeert aan te gaan. In Kol. 4:6: „Laat je woorden altijd vriendelijk zijn, gekruid met zout, zodat je weet hoe je iedereen moet antwoorden.”

Autisme

Kies de leerzame omweg

Om de detailgerichtheid van mensen met autisme te illustreren, gebruikt Lisa Snip het metafoor dat zij ‘landweggetjes’ in hun hoofd hebben waar anderen ‘snelwegen’ zien (‘Soms zegt iemand: ik had het niet willen doorgeven’, 15/2). Zoiets kwam ook naar voren in een gesprek dat ik met een cliënt had: „Of ik autist ben? Ik denk het wel. Elke keer als ik in mijn hoofd bedenk hoe de dingen zullen gaan, lopen ze weer anders. Ik ga recht op het doel af dat bij aankomst elders blijkt te liggen. Best wel frustrerend is dat. Hoe fijn is het om het tij te kunnen keren. Te leren verwachten dat alles altijd weer anders zal lopen. Ik ben de meester van de leerzame omweg geworden. Zeg maar: de toeristische route. En ik geniet ervan!”