Amerikaanse scouting vraagt surseance aan vanwege misbruikzaken

Kindermisbruik Volgens Amerikaanse media hangt Boy Scouts of America honderden misbruikaanklachten uit bijna alle vijftig staten van Amerika boven hoofd.
Het landelijk hoofdkantoor van Boy Scouts of America in Irving, Texas.
Het landelijk hoofdkantoor van Boy Scouts of America in Irving, Texas. Foto Tim Sharp/Reuters

Boys Scouts of America (BSA) heeft dinsdag uitstel van betaling aangevraagd. Volgens CNN hangt de scoutingorganisatie, die in verband wordt gebracht met grootschalig seksueel misbruik, honderden miljoenen dollars aan juridische kosten boven het hoofd, terwijl er nog amper 50.000 dollar in kas is. Volgens The New York Times lopen in het hele land honderden aanklachten tegen BSA.

Boy Scouts of America wil een fonds oprichten voor misbruikslachtoffers en tegelijkertijd de eigen organisatie de komende jaren levensvatbaar houden. In april vorig jaar werd duidelijk dat in de afgelopen 72 jaar zeker 7.800 scoutingleiders in verband zijn gebracht met seksueel misbruik van ten minste 12.000 leden van de organisatie. Volgens CNN werden de slachtoffers onder meer betast en gedwongen tot orale of anale seks.

Katholieke Kerk

„Tragisch genoeg zijn er momenten geweest dat individuen onze programma’s hebben misbruikt om kinderen iets aan te doen”, schrijft voorzitter Roger Mosby van de scoutingfederatie in een persbericht. „BSA leeft enorm mee met alle slachtoffers.” Volgens advocaat Michael Pfau, die honderden slachtoffers bijstaat, verbleken eerdere misbruikzaken – zoals bijvoorbeeld die tegen de Katholieke Kerk – bij de omvang van het schandaal rondom de Amerikaanse padvinderij.

De 101 jaar oude BSA is vaker in opspraak gekomen. Pas in 2015 liet de organisatie ook openlijk homoseksuele leden toe. Sinds 2017 mogen transgenders – zowel jonge leden als volwassen begeleiders – lid worden. Begin dit jaar braken de mormonen met BSA vanwege deze veranderingen. De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen haalde honderdduizenden leden weg bij de scouting en begon een eigen jeugdorganisatie.

Boy Scouts of America heeft naar eigen zeggen landelijk bijna 2,2 miljoen leden tussen de 5 en 21 jaar. Zij worden begeleid door ongeveer 800.000 vrijwilligers.