Oud-Ajacied Barry Hulshoff (73) overleden

1946-2020 Hulshoff speelde van 1965 tot 1977 bij Ajax. Volgens de club is een „clublegende verloren gegaan”.
Hulshoff (l) en Cruijff na het winnen van de Europacup in 1973.
Hulshoff (l) en Cruijff na het winnen van de Europacup in 1973. Foto Ruud Hoff/ANP

De voormalige voetballer Bernardus ‘Barry’ Hulshoff is zondag op 73-jarige leeftijd overleden. Dat heeft Ajax maandag bekendgemaakt. Hulshoff speelde van 1965 tot 1977 bij Ajax en kwam veertien keer uit voor het Nederlands elftal. De Amsterdamse club stelt dat een „clublegende verloren is gegaan”.

Hulshoff speelde in totaal 385 wedstrijden in Ajax 1, samen met onder anderen Johan Cruijff, Gerrie Mühren en Piet Keizer. Hij won met Ajax driemaal achtereen de Europacup 1 en een keer de wereldbeker. Ook sleepte Hulshoff met Ajax twee Europese Supercups, zes nationale titels en vier KNVB-bekers in de wacht.

Lees ook: Beschermheer Barry Hulshoff waakt over Matthijs de Ligt

Na zijn tijd bij Ajax speelde Hulshoff voor de Maastrichtse club MVV. Daarna werd hij trainer bij Ajax en meerdere Belgische clubs. De afgelopen jaren was Hulshoff samen met Mino Raiola zaakwaarnemer van Matthijs de Ligt, die onder hun begeleiding de overstap maakte van Ajax naar Juventus.

Op Instagram schrijft De Ligt dankbaar te zijn dat hij Hulshoff leerde kennen. „De dagen en uren dat wij samen over voetbal konden praten en lachen zullen mij altijd bij blijven. Je bent en blijft mijn grootste inspiratie”, aldus de verdediger.

De geboren Deventenaar is zondag na een kort ziekbed overleden, schrijft Ajax. Het is onduidelijk waar hij aan leed. Alle teams van Ajax spelen deze week met rouwbanden om. Maandag zal voorafgaand aan de wedstrijd tussen Jong Ajax en NAC Breda een minuut stilte gehouden worden op sportpark De Toekomst. Ook Ajax 1 zal „passend stilstaan” bij het overlijden van het „clubicoon”.