Eredivisie

AZ lijkt de weg kwijt en is kansloos tegen Twente, PSV wint weer eens een uitduel

AZ lijkt het even helemaal kwijt. De nummer twee van de eredivisie, vorige week uitgeschakeld door NAC Breda in de KNVB-beker, verloor zaterdag kansloos bij FC Twente. AZ was geen schim van de ploeg die voor de winterstop veel tegenstanders met aanvallend voetbal in verlegenheid bracht. De ploeg van trainer Arne Slot kreeg in Enschede nauwelijks kansen, leed veel balverlies en verdedigde slecht. Teun Koopmeiners stond symbool voor de malaise. De aanvoerder veroorzaakte een vrije trap, die Giorgi Aburjania benutte en was schuldig aan de 2-0 van Queensy Menig.

Trainer Slot had geen goed woord over voor het spel van AZ. „Dit was met afstand onze slechtste wedstrijd van het seizoen.” Te veel spelers van AZ missen vorm, vindt Slot. Hij weet niet of dat te maken heeft met de geruchten over mogelijke transfers van zijn beste spelers. Tegen FC Twente kwamen Calvin Stengs, Myron Boadu en Oussama Idrissi tot geen enkele doelpoging. Dat voorspelt weinig goeds voor het duel donderdag met LASK Linz in de Europa League. „Die Oostenrijkers zijn een stuk feller dan Twente”, waarschuwde Slot.

Voor FC Twente was de zege op AZ pas de tweede in tien wedstrijden, na een onrustige week met Wout Brama in de hoofdrol. De publiekslieveling was de afgelopen weken uit de selectie verbannen omdat hij de sfeer nadelig zou beïnvloeden. Tegen AZ was hij reserve.

PSV won zaterdag weer eens een competitieduel buiten Eindhoven. Het elftal van trainer Ernest Faber was met 3-0 te sterk voor ADO Den Haag. De laatste uitzege van PSV dateerde van 29 september, bij PEC Zwolle (0-4). Sam Lammers opende na een kwartier de score uit een strafschop. Het was zijn eerste doelpunt in de eredivisie sinds hij terugkeerde van een zware blessure. Op aangeven van Lammers kopte Ryan Thomas in de 70ste minuut de tweede goal binnen. Cody Gakpo maakte in de slotfase de derde treffer. PSV verkleinde de achterstand op AZ tot vijf punten. ADO Den Haag blijft zeventiende. (ANP)