Brieven

Brieven

Foto ANP XTRA

Annemiek Leclaire behandelde de lezersvraag: Hoeveel structuur hebben kinderen nodig? (12/2) Complexiteit is het kwaad van deze tijd. Juist voor kinderen is beperking en eenvoud van het grootste belang. Het zorgt ervoor dat ze zich kunnen concentreren op wat belangrijk is. Juist omdat zij al snel afgeleid zijn. Ik behoor nog tot de generatie die in militaire dienst moest. Ik had daar plusminus twee jaar lang niet meer ruimte dan één kast voor al mijn spullen. Dat was geweldig. Het militaire bedrijf interesseerde mij matig. Overigens was ook dat van duidelijke eenvoud: wat je leuk vond mocht meestal niet. Er waren bergen tijd, die ik gebruikte om te contempleren, lezen en studeren. Wat je aan had, speelde geen rol van betekenis. Het was altijd hetzelfde en – verplicht – schoon. Keuzestress bestond niet. Er waren heldere en strakke regels. Ik had zeeën van tijd om mij op de toekomst voor te bereiden, een eigen levensfilosofie te ontwikkelen. Tegenwoordig hebben kinderen ouders die nog onrustiger zijn dan zijzelf zogenaamd van nature zijn. Er is sprake van: te veel, te divers en ook te veel ondeugdelijks. Dat gaat ten koste van het levensgeluk. In een sollicitatiegesprek zei iemand mij eens dat zijn hobby ‘niksen’ was. Ik heb hem onmiddellijk aangenomen. Alle grote gedachten zijn daaruit voortgekomen. Wij moeten de verveling opnieuw leren koesteren.