Goud op 1.500 meter voor Ireen Wüst en Kjeld Nuis

WK afstanden Wüst werd met 1.50,92 voor de vijfde keer wereldkampioen op de 1.500 meter in Salt Lake City. Voor Nuis is het de tweede keer.
Ireen Wüst zaterdag tijdens de rit op de 1000 meter op het WK afstanden schaatsen.
Ireen Wüst zaterdag tijdens de rit op de 1000 meter op het WK afstanden schaatsen. Foto Soenar Chamid/ANP

Ireen Wüst en Kjeld Nuis hebben zondag bij de WK Afstanden goud veroverd op de 1.500 meter. Voor Wüst was het de vijfde keer. De vijfvoudig olympisch schaatskampioene zegevierde in een tijd van 1.50,92. Ook Jorrit Bergsma werd wereldkampioen, hij kwam als eerste over de streep op de massastart.

Nuis - ook kampioen in 2017 - finishte in de laatste rit in een tijd van 1.41,66. Daarmee was de olympisch kampioen 0,07 seconde sneller dan zijn onttroonde ploeggenoot Thomas Krol, die met zilver genoegen moest nemen. De Amerikaan Joey Mantia pakte brons met een tijd van 1.42,16.

Nuis verloor zaterdag op de 1000 meter zijn wereldrecord aan de ongenaakbare Rus Pavel Koelizjnikov, die als eerste schaatser onder de 1.06 finishte (1.05,69). De 30-jarige schaatser van Jumbo-Visma behaalde op de kilometer nog wel zilver.

Ploeggenoot Krol reed op de 1000 meter de derde tijd, maar werd naderhand uit de uitslag geschrapt wegens het hinderen van zijn tegenstander. Hij was woedend op zijn diskwalificatie, tekende vergeefs protest aan, en verscheen daardoor extra getergd aan de start voor de 1500 meter. Hij won eerder bij deze WK met de Nederlandse ploeg goud op de teamsprint.

Lalenkova pakt zilver bij vrouwen

De Russin Jevgenia Lalenkova pakte bij de vrouwen het zilver met 1.51,13. Haar landgenote Jelizaveta Kazelina eindigde als derde in 1.51,41. Wüst pakte haar eerste wereldtitel op de schaatsmijl in 2007, eveneens in Salt Lake City. Daarna was ze op de 1500 meter ook de beste van de wereld in 2011, 2013 en 2019.

Wüst mikte zondag naast titelprolongatie ook op een wereldrecord. De mondiale toptijd van de Japanse Miho Takagi (1.49,83, vorig jaar gereden in Salt Lake City) bleef echter buiten bereik. Daardoor wacht Wüst in haar unieke carrière nog wel altijd op haar eerste wereldrecord.

Massastart

Ook bij de massastart wisten Nederlanders medailles te bemachtigen. Jorrit Bergsma won goud op de massastart, en marathonschaatsster Irene Schouten haalde brons. De wereldtitel ging bij de vrouwen naar de Canadese Ivanie Blondin, die in de eindsprint na zestien ronden over de sterkste benen bleek te beschikken.(ANP)