‘Vier Nederlanders verdacht van drugshandel opgepakt in Alicante’

Drugscriminaliteit Eén van de vier Nederlanders die in Spanje werd gearresteerd op verdenking van drugshandel, zou in Nederland verdacht worden van opdracht geven tot drie moorden.
Foto van in beslag genomen voorwerpen, vrijgegeven na de inval.
Foto van in beslag genomen voorwerpen, vrijgegeven na de inval. Foto van de Nationale Politie Spanje

De Spaanse politie heeft vier Nederlanders gearresteerd op verdenking van drugshandel in Alicante. Ze zouden 105 kilo wiet, 550 wietplanten, vuurwapens en meer dan 20.000 euro cash in hun bezit hebben gehad. Dat melden Spaanse media dit weekend.

Eén van de gearresteerden zou in Nederland opdracht hebben gegeven tot de moord op drie mensen die betrokken waren bij Nederlandse wietkweek. Een van de andere arrestanten zou lid zijn van een gevaarlijke motorbende in Nederland. Dat zou de Nederlandse politie tegen haar Spaanse collega’s hebben gezegd, schrijft La Vanguardia. De politie en het ministerie van Buitenlandse Zaken konden dit zondag tegen NRC niet bevestigen.

De vier bendeleden zijn tussen de 44 en 56 jaar en worden vervolgd op verdenking van drugshandel, lidmaatschap van een criminele organisatie, fraude en illegaal wapenbezit. De politie kwam de mannen op het spoor tijdens een onderzoek naar een cannabisclub — een Spaanse variant op een coffeeshop waar leden binnen wiet mogen roken. Verschillende leden werden ervan verdacht stiekem wiet achterover te drukken en te verkopen, wat verboden is.

De vier verdachten zijn gearresteerd bij het verlaten van het huis van een van hen. Ze zouden samen op dat moment 266 gram marihuana bij zich hebben gehad. Bij huiszoekingen zou vervolgens een wietplantage zijn aangetroffen. Het wapen zou zijn gevonden op een nachtkastje. Het was geladen en er lagen twee extra patronen bij.