Opinie

Het belang van flexwerkers bij NRC

De week van de hoofdredactie Deze week was NRC in het nieuws vanwege flexwerk. Een deel van de freelancers hadden zich donderdag niet beschikbaar gesteld.
De redactie van NRC aan het Rokin in Amsterdam.
De redactie van NRC aan het Rokin in Amsterdam. Foto Imara Angulo Vidal

Reorganiseer de arbeidsmarkt. Beperk het flexwerk. Bevorder vast werk. En geef werkgevers tegelijk ruimte voor de nodige flexibiliteit. Dat was de kern van een serie voorstellen die de zogeheten commissie-Borstlap onlangs deed. In totaal 47 voorstellen waren het, samen een ingrijpende reorganisatie van de arbeidsmarkt. NRC schreef er uitgebreid over. Flexwerk in verschillende sectoren krijgt sowieso regelmatig aandacht. We vinden het een belangrijk thema.

Deze week waren we zelf in het nieuws vanwege flexwerk. Een deel van de freelancers die door NRC regelmatig worden ingehuurd op de redactie hadden zich donderdag niet beschikbaar gesteld. Met deze actie, gesteund door in totaal 55 freelancers, wilden zij de aandacht vestigen op het belang van freelance-medewerkers voor de krant.

De opzet slaagde: de actie werd nieuws. We schreven er zelf een bericht over, dat woensdag verscheen op nrc.nl en donderdag in de krant. Andere media berichtten er ook over, doorgaans met de toevoeging dat freelancers ook bij andere media aandacht vragen voor hun positie. Ik onderstreepte dat ik als hoofdredacteur begrip heb voor het verlangen van de flexwerkers om de aandacht te vestigen op hun belang voor NRC. Flexwerkers zijn inderdaad belangrijk voor ons.

Hoe is dat zo gekomen? Van oudsher werkt de redactie met freelancers die naast de vaste redacteuren bijdragen leveren. Vaak zijn dat artikelen, columns of andere ingestuurde bijdragen, voor een woordtarief of beeldtarief. Maar het kan ook gaan om uiteenlopende werkzaamheden die op de redactie zelf worden verricht, tegen een uurtarief. Met name die laatste groep, van flexwerkers dus, is de afgelopen jaren gegroeid. Voor een belangrijk deel doen zij nieuw werk dat samenhangt met de digitale ontwikkeling van NRC. Zij zijn overigens niet in de plaats gekomen van vaste redacteuren.

Voor deze groep flexwerkers is het na de groei van de afgelopen jaren tijd geworden om hen meer helderheid te verschaffen. Wat zijn de kansen om in vaste dienst te komen, als je dat al wil? Waarom zien we bepaald werk als freelance werk en andere functies als werk in vaste dienst?

De hoofdredactie spreekt daarover met de freelancers, en dat zal ook de komende tijd doorgaan. Maar donderdag dus even niet. Nu moest vooral hun afwezigheid worden opgevangen. Dat lukte, maar aan het einde van de dag mailde de avondchef: „We hebben ze wel gemist vandaag, het was stiller dan normaal op de redactie.”

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.