Covid-19

Nederlandse passagiers Westerdam aangekomen op Schiphol

Wereldwijd zijn tienduizenden mensen besmet met het coronavirus dat de longziekte Covid-19 veroorzaakt. Er zijn inmiddels meer dan 1.500 mensen gestorven aan de gevolgen van de ziekte, van wie veruit de meesten in China. In dit blog houdt NRC alle ontwikkelingen bij rondom de uitbraak van het virus.

Nederlandse passagiers Westerdam aangekomen op Schiphol

De 39 Nederlanders die vastzaten op het cruiseschip de Westerdam zijn vrijdagochtend aangekomen op Schiphol. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. De komende twee weken wordt deze groep, die eerder al negatief getest is op Covid-19, door de GGD gemonitord op eventuele ziekteverschijnselen. Zij hoeven niet in quarantaine.

Aan boord van de vlucht zaten ook tientallen andere passagiers van het cruiseschip. Ook bij hen is geen besmetting met Covid-19 geconstateerd. De buitenlandse passagiers zullen, na een gesprek met de GGD, op eigen gelegenheid naar hun thuisland vliegen. De vlucht van donderdag werd georganiseerd door Holland America Line (HAL), dat het cruiseschip exploiteert.

Lees ook: Het schip is virusvrij, dachten ze

Op de Westerdam zaten 1.455 passagiers, van wie 91 Nederlanders. Het schip zocht twee weken naar een haven om aan te meren, maar kreeg van zeker vijf landen geen toestemming terwijl nog geen passagier positief had getest op het virus. Uiteindelijk werd er aangemeerd in Cambodja. Daar werd duidelijk dat een 83-jarige vrouw uit de Verenigde Staten besmet was met Covid-19.

Ook de chartervlucht van HAL stuitte op problemen. Het vliegtuig zou landen in Istanbul, maar kreeg geen toestemming van Turkije. Schiphol werd daarop gekozen als nieuwe bestemming.

Deze blogupdate is om 07.15 uur bijgewerkt met de informatie dat de groep passagiers op Schiphol geland is.

Teruggekeerde Oekraïners uit Hubei bekogeld door betogers

Betogers in Oekraïne hebben gedemonstreerd tegen de terugkeer van 72 reizigers uit de Chinese provincie Hubei, waar Covid-19 voor het eerst opdook. Dat meldt persbureau AP. Geen van de reizigers is besmet door het virus.

Bij aankomst werd de groep reizigers met bussen naar een zorgcentrum vervoerd, waar ze twee weken in quarantaine worden gehouden. Omwonenden hadden al sinds donderdagmorgen barricades opgeworpen uit angst besmet te raken. Er zijn tot zover geen besmettingen met Covid-19 in Oekraïne bekend.

Bij de opvangcentra bekogelden demonstranten de bussen met stenen. De aanwezige oproerpolitie greep daarop hardhandig in. 24 mensen werden opgepakt. Negen politieagenten raakten gewond.

Irak sluit grensovergangen voor Iraniërs

Na de dood van twee Iraniërs als gevolg van Covid-19, worden in meerdere landen in het Midden-Oosten maatregelen getroffen. Irak sluit de komende drie dagen alle landgrensovergangen voor Iraniërs, melden lokale media. Eerder zei Iraqi Airways alle vluchten naar Iran op te schorten.

Kuwait Airways, de tweede grootste vliegtuigmaatschappij in de regio, heeft donderdag ook besloten voorlopig vluchten naar Iran niet meer door te laten gaan. Dat werd gedaan op advies van het ministerie van Volksgezondheid en de luchtvaartautoriteit van Koeweit.

Woensdag werden bij twee patiënten in Iran Covid-19 vastgesteld, zij overleden dezelfde dag. Nog zeker drie Iraniërs zijn besmet met het nieuwe coronavirus.

KLM schort vluchten naar China langer op door Covid-19

KLM vliegt zeker tot eind maart niet op de Chinese steden Shanghai en Beijing vanwege de uitbraak van Covid-19. Dat heeft de Nederlandse luchtvaartmaatschappij donderdag bekendgemaakt, meldt persbureau ANP. Op zijn vroegst wordt er op 30 maart weer naar de steden gevlogen.

Begin februari schortte KLM alle vluchten naar het vasteland van China op. De luchtvaartmaatschappij was toen voornemens vanaf 16 maart de vluchten op Shanghai en Beijing te hervatten. Vluchten naar Chengdu, Hangzhou en Xiamen werden eerder al opgeschort tot eind maart.

Reizigers op luchthaven Schiphol. Foto Evert Elzinga/ANP

Eerste dode door Covid-19 in Zuid-Korea, nieuwe besmettingen in Iran

In Zuid-Korea is voor het eerst iemand overleden die besmet was met het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Dat hebben Koreaanse autoriteiten donderdag bekendgemaakt. Het aantal vastgestelde besmettingen met Covid-19 in Zuid-Korea is donderdagmiddag lokale tijd met 22 opgelopen tot 104. Buiten China zijn nu in vijf landen mensen overleden die besmet waren met het virus.

Covid-19 zorgde woensdag ook voor de eerste doden in Iran. Het gaat om twee patiënten waarvan eerder op de dag bekend werd dat zij besmet waren, meldt het Iraanse persbureau ISNA op basis van Iraanse autoriteiten. In totaal is bij vijf mensen in Iran besmetting met Covid-19 vastgesteld.

Volgens de meest recente cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) was Covid-19 tot woensdag in 25 landen buiten China vastgesteld, in totaal bij ruim 900 mensen. De besmettingen in Iran zitten hier nog niet bij. Eerder overleden in Japan, Frankrijk en op de Filippijnen in totaal drie mensen die besmet waren met het virus.

Twee opvarenden cruiseschip Diamond Princess overleden

Twee oudere passagiers van het cruiseschip Diamond Princess, dat in Yokohama is aangemeerd, zijn overleden aan Covid-19. Dat melden overheidsbronnen donderdag volgens Japanse media. 29 andere opvarenden zijn nog ernstig ziek. Donderdag mocht opnieuw een lichting passagiers van boord nadat ze twee weken in quarantaine waren verbleven.

De overledenen zijn twee Japanse vrouwen van 87 en 84 jaar. Meer dan 620 opvarenden van de Diamond Princess zijn besmet geraakt met Covid-19. Het schip ligt sinds 3 februari in quarantaine. Oorspronkelijk waren er 3.700 mensen aan boord.

In totaal zijn er nu meer dan 75.000 mensen besmet geraakt met Covid-19. Veruit de meeste patiënten bevinden zich in China, 74.576. Daar zijn 2.118 mensen overleden aan de gevolgen van het nieuwe virus. Wereldwijd zijn er na China in Japan het meeste besmettingen, 702, als je de patiënten op het cruiseschip meetelt. Als je de opvarenden buiten beschouwing laat, staat Singapore met 81 bevestigde gevallen op nummer twee.

Een bus met passagiers van de Diamond Princess staat klaar om te vertrekken. Foto Eugene Hoshiko/AP

Kabinet komt met financiële hulp voor door corona getroffen bedrijven

Bedrijven die door de uitbraak van covid-19 problemen ondervinden, krijgen hulp van het kabinet in de vorm van werktijdverkorting. Dat meldt ondernemersorganisatie voor de technologiesector FME woensdag.

Het kabinet merkt de uitbraak van het nieuwe coronavirus aan als buitengewone omstandigheid. Dat betekent voor werkgevers dat zij de werktijd van hun personeel mogen verkorten, als er door het virus tijdelijk minder werk is.

Lees ook: Coronavirus kan zich ook verspreiden als drager niet ziek is

Werkgevers met vaste krachten in dienst, mogen die krachten dus minder uren geven. Werknemers merken daarvan niets in hun inkomen. De niet-gewerkte uren worden aan werknemers alsnog uitbetaald via de WW-uitkering. Het kabinet komt getroffen werkgevers daarmee tegemoet.

Een bedrijf moet minstens twee weken lang ten minste 20 procent minder werk hebben om gebruik te mogen maken van de regeling. Ook moeten de bedrijven kunnen aantonen dat zij minder werk hebben vanwege het coronavirus.

Volgens de brancheorganisatie zijn in China ongeveer negenhonderd Nederlandse bedrijven actief met zo’n 1.500 vestigingen. Met name bedrijven in de technologie- en auto-industrie zijn getroffen door de uitbraak. Veel fabrieken in die sectoren liggen stil.

Foto Alex Plavevski/ANP

Rusland sluit grenzen voor Chinese toeristen en studenten

Om verdere verspreiding van Covid-19 tegen te gaan, voert Rusland vanaf vrijdag een gedeeltelijk inreisverbod in voor Chinezen. Chinezen met een werk-, studenten-, toeristen- of privévisum mogen het land niet meer in. Een privévisum geldt voor bezoekers van Rusland die bij familie of vrienden langs gaan.

Chinezen die voor humanitaire doeleinden Rusland bezoeken, op doorreis zijn of op zakenreis gaan, mogen het buurland nog wel in. Het is niet duidelijk hoe lang het verbod geldt. In Rusland, dat in het zuidwesten grenst aan China, zijn drie gevallen bekend van besmetting met het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Wereldwijd hebben 75.000 mensen Covid-19 opgelopen en zijn er 2.000 gestorven.

Rusland neemt veel maatregelen om verspreiding tegen te gaan. Al het treinverkeer van en naar China is stilgelegd, de meeste vluchten gaan ook niet meer. Daarnaast worden honderden mensen uit voorzorg in ziekenhuizen onderzocht.

79 nieuwe Covid-19-gevallen op Diamond Princess, ook twee patiënten in Iran

Bij nog eens 79 opvarenden van het cruiseschip Diamond Princess is besmetting met Covid-19 vastgesteld, melt de Japanse nieuwssite NHK. Voor zover bekend zijn 621 passagiers geïnfecteerd met het virus. Sinds woensdag mogen de eerste opvarenden van boord.

Aan boord van de Diamond Princess waren zo'n 3.700 opvarenden. Woensdagnacht (Nederlandse tijd) mochten de eerste vijfhonderd mensen na twee weken quarantaine van boord. Ook de vijf Nederlanders die op het schip zaten mogen eraf, meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag. Ook zij zijn getest, maar bleken niet besmet. Het schip ligt in de haven van de Japanse stad Yokohama.

Covid-19 heeft volgens de meest recente cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO, pdf) 1.870 levens geëist in China, en drie daarbuiten. 73.332 mensen zijn besmet. Ook in Iran zijn twee gevallen vastgesteld, meldde het Iraanse persbureau ISNA woensdag. Van een onbekend aantal mensen wordt gevreesd dat ze besmet zijn. De Iraanse zieken zijn nog niet opgenomen in de cijfers van de WHO.

Een bus met vermoedelijk opvarenden van de Diamond Princess aan boord. Foto Kim Kyung-hoon/Reuters

Nederlandse passagiers Diamond Princess mogen van boord

De vijf Nederlandse passagiers van het cruiseschip Diamond Princess mogen van boord in Japan. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag. Ze zijn alle vijf getest op het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt en zijn niet besmet met het virus. De Nederlanders zaten de afgelopen twee weken met zo'n 3.700 andere opvarenden in de Japanse havenstad Yokohama in quarantaine op het schip.

Woensdagochtend gingen de eerste passagiers van boord van het cruiseschip, waar meer dan 540 mensen besmet zijn met Covid-19. Meerdere landen, waaronder de Verenigde Staten en Canada, halen opvarenden per vliegtuig op. De vijf Nederlanders moeten op eigen gelegenheid terugkeren. Bij terugkomst hoeven zij niet in quarantaine, zegt een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) tegen persbureau ANP.

Eerste passagiers Diamond Princess van boord in Japan

De eerste van ongeveer 500 passagiers van het cruiseschip Diamond Princess zijn woensdag van boord gegaan in de Japanse havenstad Yokohama, na twee weken in quarantaine wegens het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Dat meldt persbureau Reuters.

Japan had laten weten dat een aantal passagiers het schip zou mogen verlaten. Meer dan 540 mensen aan boord van het cruiseschip, dat oorspronkelijk 3.700 opvarenden had, zijn besmet met het virus - de grootste concentratie van gevallen buiten China. De meeste mensen met de ziekte zijn al overgebracht naar ziekenhuizen.

Het schip van cruisemaatschappij Carnival is in quarantaine sinds het op 3 februari in Yokohama aankwam, nadat bleek dat een passagier die in Hongkong van boord was gegaan was besmet met het virus. Ongeveer de helft van de passagier is Japans.

Andere landen hebben hun passagiers geëvacueerd of zijn daar mee bezig. De Verenigde Staten hebben maandag meer dan 300 Amerikanen van boord gehaald. Australië is van plan 169 mensen te evacueren, van de 220 Australiërs aan boord. Canada heeft 250 staatsburgers aan boord en chartert een vlucht.

Dodental in China voorbij 2.000

Het dodental als gevolg van de coronavirus in China is ondertussen gestegen tot 2004, een toename van 132 ten opzichte van een dag eerder, hebben Chinese autoriteiten verklaard.

Het aantal besmettingen met het virus is dinsdag met bijna 1.750 gestegen tot ruim 74.000. Daarvan zijn 61.600 gevallen geconstateerd in de provincie Hubei, het centrum van de uitbraak.

Japan: nog eens 88 patiënten Diamond Princess besmet

Het aantal passagiers op het cruiseschip Diamond Princess dat is besmet met de longziekte Covid-19 is opnieuw toegenomen. In de afgelopen 24 uur zijn er 187 besmettingsgevallen bij gekomen, waardoor het totale aantal besmette mensen dinsdag op 542 van de 3.700 opvarenden is vastgesteld. Het cruiseschip, dat ook vijf Nederlanders aan boord heeft, ligt voor de kust van Japan in quarantaine.

De autoriteiten voeren intussen tests uit op de passagiers van het schip. Vijfenzestig van de nieuwe besmettingen die hierbij aan het licht kwamen, waren bij mensen die geen symptomen vertoonden. Het Franse persbureau AFP meldt dat de Japanse minister van Volksgezondheid heeft gezegd dat woensdag bij het aflopen van de quarantaine zo'n vijfhonderd passagiers van boord zullen gaan.

De Verenigde Staten haalden zondag al meer dan driehonderd burgers van het schip. Daarvan bleken er veertien besmet te zijn geraakt. Taiwan chartert een om gestrande Taiwanese passagiers te evacueren. Vier van de meer dan twintig Taiwanezen op het schip zijn besmet.

De passagiers van het schip zitten momenteel in quarantaine. Foto Charly Triballeau/AFP

Correctie (16 februari 2020): In een eerdere versie van dit stuk stond dat er 91 Nederlanders aan boord van de Diamond Princess waren. Dat klopt niet, het zijn er vijf. Aan boord van de Westerdam, het cruiseschip dat in Cambodja is aangemeerd, waren 91 Nederlanders.

Chinese overheid presenteert grootste Covid-19-onderzoek

Het virus dat longziekte Covid-19 veroorzaakt heeft in China inmiddels aan een kleine 1.900 mensen het leven heeft gekost. Volgens cijfers van het Chinese Centre for Disease Control and Prevention (CCDC) piekte de epidemie medio januari en zou het virus inmiddels in verval zijn.

Het CCDC publiceerde dinsdag de meest omvangrijke studie sinds het nieuwe coronavirus in december opdook. Daarin concludeert de overheidsinstantie na analyse van meer dan 70.000 besmettingen dat bij ruim 80 procent van al die gevallen 'slechts' sprake was van milde klachten. Nog geen 5 procent van alle patiënten wordt ernstig ziek, aldus het onderzoek.

Er zijn volgens het CCDC tot dusver geen kinderen negen jaar of jonger overleden aan de gevolgen van het virus. Vooral senioren en het medisch personeel dat hen behandelt, vormen een risicogroep. 2,3 procent van alle mensen die besmet raakt, overlijdt. Dat is overigens vergelijkbaar met het percentage met griep besmette Nederlanders dat volgens het RIVM in 2018 overleed tijdens de 'traditionele' griepgolf.

Het sterftecijfer voor de provincie Hubei, waar Wuhan de hoofdstad van is, ligt meer dan zeven keer hoger dan andere regio's. In Wuhan is dinsdag de directeur van een van de grootste lokale ziekenhuizen overleden. Dat meldt de Chinese staatsomroep CCTV. Liu Zhiming (39) overleed aan de gevolgen van de longziekte.

Roman Pilipey/EPA

Zeker twintig Chinese koks en obers in quarantaine

Zeker twintig koks en andere medewerkers van Chinese restaurants in Nederland zijn afgelopen maand op verzoek van hun werkgever in quarantaine gegaan. Het gaat in veel gevallen om Chinese Nederlanders die bij familie op bezoek zijn geweest voor Chinees Nieuwjaar. Dat zegt directeur Liping Lin van de vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO) maandag tegen persbureau ANP.

De koks en obers zaten de afgelopen weken uit voorzorg geïsoleerd thuis of in een vakantiehuisje. Hoewel de GGD en het RIVM de restaurants geen verplichtingen hadden opgelegd, adviseerde VCHO in januari de bij hen aangesloten restaurants om het personeel dat uit China terugkomt, voor twee weken te isoleren.

Nederland telt circa 2.200 Chinese eetgelegenheden. Veel ondernemers krijgen sinds de uitbraak van het coronavirus dat longziekte Covid-19 veroorzaakt vragen van bezorgde klanten over de risico's op besmetting, aldus Lin. Ook wijst hij op het toenemend aantal kwetsende opmerkingen of flauwe grappen die sindsdien in Nederland worden gemaakt bij Chinese restaurants.

Ook buiten de horeca zijn er Chinese-Nederlanders en andere Aziaten die de afgelopen weken racistisch of discriminerend bejegend zijn. Zo werd in Wageningen een lift in een studentencomplex besmeurd met doodsbedreigingen naar Chinezen en kwamen er onder meer uit Rotterdam berichten over scheldpartijen en bedreigingen.

Lees ook: ‘Het racisme tegen Chinezen is een puist die nu openbreekt’

'Reisbeperkingen vanwege Covid-19 treffen helft Chinese bevolking'

Bijna de helft van de Chinese bevolking ondervindt enige vorm van reisbeperking vanwege het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Volgens een berekening van de Amerikaanse omroep CNN treffen de restricties meer dan 780 miljoen mensen in China.

Chinese autoriteiten hebben de afgelopen weken verschillende maatregelen genomen om de verspreiding van besmettingen met Covid-19 tegen te gaan, zoals verplichte quarantaine of controlepunten. Sommige steden zitten volledig op slot. Niemand mag bijvoorbeeld Wuhan, waar Covid-19 voor het eerst werd vastgesteld, in of uit. Ook het openbaar vervoer in de stad ligt stil.

Met een vergelijkbare analyse telde The New York Times afgelopen weekend 760 miljoen Chinezen die belemmerd worden door restricties die zijn afgekondigd door Chinese provincies en grote steden. Ruim 71.000 Chinezen zijn besmet met Covid-19, waar tot nu toe 1.775 mensen aan overleden.

Lees ook: Wuhan zit op slot, maar de Chinezen begrijpen waarom

China introduceert QR-codes in strijd tegen Covid-19

De Chinese overheid heeft met hulp van grote technologiebedrijven een app ontwikkeld om mogelijke Covid-19-patiënten te identificeren door middel van een persoonlijke QR-code. Mensen kunnen online gegevens invullen, waarna ze ingedeeld worden in een van drie categorieën, die vervolgens worden weergegeven met een kleurcode. Dit meldt persbureau Reuters maandag. Via de in China veelgebruikte betaalapp Alipay is een proefversie gelanceerd in de stad Hangzhou.

Gebruikers van Alipay in Hangzhou konden een onlineformulier invullen waarin ze hun paspoortnummer deelden. Ook konden ze aangeven of ze onlangs buiten de stad zijn geweest en of ze bepaalde symptomen hadden die mogelijk duiden op een ziekte, zoals koorts of zware hoest. Daarna ontvingen zij een gekleurde QR-code met hun gezondheidsstatus.

Ontvangers van een rode QR-code kregen de opdracht veertien dagen in quarantaine te blijven en regelmatig van zich te laten horen via de chatapp DingTalk. Mensen met een gele QR-code werd geadviseerd zeven dagen binnen te blijven. Inwoners met een groene QR-code konden zich wel vrij blijven bewegen.

Een reiziger in Hangzhou toont een groene QR-code, wat betekent dat hij in goede gezondheid verkeert.Foto China Daily/Reuters

Toegangspoorten

De QR-codes zouden worden gescand bij toegangspoorten, zoals op treinstations en bij snelwegen. Voor zover bekend is gebruik van de app nog niet verplicht. Toch zei een inwoonster uit Hangzhou tegen persbureau Reuters dat ze de code moest laten zien voordat ze een supermarkt in mocht. Ook vertelden twee anderen dat ze de QR-code moesten tonen voordat ze een appartementencomplex in mochten gaan.

Om het systeem in het hele land te gaan gebruiken, heeft de Chinese overheid de hulp ingeroepen van multinationals Alibaba Group, ontwikkelaar van Alipay, en Tencent, ontwikkelaar van WeChat. Die laatstgenoemde heeft een vergelijkbaar systeem ontwikkeld dat wordt gebruikt in de stad Shenzhen. Het bedrijf heeft op Twitter een foto gedeeld waarop te zien is dat hun app wordt gebruikt.

Marathon van Tokio stuurt ruim 38.000 lopers naar huis

De marathon van Tokio, een van de vijf grootste ter wereld, wordt dit jaar alleen gelopen door professionele deelnemers. De amateurrace is afgeblazen. Dat heeft de organisatie maandag bekendgemaakt, nadat dit weekend opnieuw een besmetting met longziekte Covid-19 werd vastgesteld in Japan. „We kunnen het evenement op deze manier niet door laten gaan zoals we dat graag willen”, schrijft de organisatie.

Dat heeft als direct gevolg dat ruim 38.000 lopers hun inschrijfgeld ook niet meer terug krijgen. Als niet-Japanner kost deelname aan de hele marathon omgerekend ruim 150 euro. Wie zich had ingeschreven voor de 10 kilometer, is dik 56 euro kwijt. Wie volgend jaar weer mee wil doen, moet opnieuw betalen.

Opening Nationaal Volkscongres uitgesteld

De jaarlijkse bijeenkomst van het Nationaal Volkscongres van China is tot nader order uitgesteld, meldt staatspersbureau Xinhua. De concrete aanleiding wordt uit de berichtgeving niet geheel duidelijk, maar is vrijwel zeker de uitbraak van het virus dat longziekte Covid-19 veroorzaakt. Het Nationaal Volkscongres bestaat uit het parlement en de senaat en houdt ieder voorjaar een zitting die doorgaans twee weken in beslag neemt.

Volgens een regeringsbron van de Engelstalige South China Morning Post – die opereert vanuit Hongkong – is de vrees voor besmettingen groot wanneer de ruim 5.100 volksvertegenwoordigers naar Beijing zouden afreizen.

De sessies van het Nationaal Volkscongres zijn min of meer ceremonieel en worden door de regering aangegrepen voor aankondigingen. De rest van het jaar voert het zogeheten Permanente Comité van het Nationaal Volkscongres het parlementaire werk uit in China. Daarin zitten 150 mensen.

Een zitting van het Nationaal Volkscongres, het grootste parlementaire lichaam ter wereld. Foto Wu Hong/EPA

Covid-19 zorgt voor lagere dekkingsgraad grote pensioenfondsen

De financiële situatie van de grote pensioenfondsen in Nederland is vorige maand verslechterd, onder meer als gevolg van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Dat blijkt uit de dekkingsgraden die de fondsen maandag hebben bekendgemaakt. Het toenemende aantal besmettingen met Covid-19 zorgt voor onrust op de aandelenmarkten, waardoor het belegd vermogen van de pensioenfondsen minder waard werd.

De verslechterde dekkingsgraden zijn niet uitsluitend te wijten aan onrust op de aandelenmarkt. De pensioenfondsen hadden ook last van de gedaalde rente. Fondsen berekenen met de rente hoeveel vermogen zij nu moeten hebben om alle toekomstige pensioenen te kunnen betalen. Als de rente daalt, moeten fondsen ervan uitgaan dat het vermogen langzamer zal groeien en hebben ze meer geld nodig.

De dekkingsgraad van ABP, het grootste Nederlandse pensioenfonds, daalde van 97,8 procent naar 94,1 procent. Zorgfonds PFZW had eind januari een dekkingsgraad van 99,2 procent (december 2019: 99,2 procent). Metaalfondsen PME en PMT zagen hun graadmeter dalen van circa 99 procent naar ruim 96 procent.

Lees ook: Vrees voor ‘mondiale recessie’ door Covid-19 groeit

Rode Kruis opent gironummer tegen verspreiding Covid-19

Het Rode Kruis heeft gironummer 7244 geopend om geld in te zamelen tegen de verdere verspreiding van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Dat meldt de hulporganisatie maandag. Het geld zal worden gebruikt om voorlichting te geven over hygiëne in zo veel mogelijk landen en talen, psychosociale hulp te bieden en patiënten in ambulances te vervoeren.

Het Rode Kruis wil hulp verlenen in landen waar al besmettingen met het virus zijn en „een vinger aan de pols houden” in landen die extra kwetsbaar zijn door overbelaste gezondheidszorg, zoals in Afrika en het Midden-Oosten. De organisatie schrijft in totaal 30 miljoen euro nodig te hebben om de hulp wereldwijd op te schalen.

Medewerkers van het Rode Kruis controleren arriverende passagiers op de luchthaven Leonardo Da Vinci in Rome. Foto Telenews/EPA

Het totale aantal besmettingen in China is nu ruim 71.000, nadat maandag 2.046 nieuwe gevallen werden bevestigd, meldt het Chinese ministerie van Volksgezondheid. 90 procent de nieuwe gevallen zijn mensen uit Wuhan, de stad waar het virus voor het eerst werd vastgesteld. Het aantal mensen dat is overleden aan de gevolgen van Covid-19 is nu 1.775. In totaal zijn meer dan tienduizend mensen van de ziekte genezen.

Kritische hoogleraar in China thuis opgesloten

Een Chinese hoogleraar is onder huisarrest geplaatst en verbannen van sociale media, omdat hij een kritisch rapport schreef over president Xi Jinping naar aanleiding van het nieuwe coronavirus. Dat meldt The Guardian.

De hoogleraar Xu Zhangrun schreef begin februari het essay Virusalarm: Wanneer woede angst overwint. Daarin bekritiseerde hij de manier waarop de overheid omging met de uitbraak van het virus, door censuur te plegen en doordat functionarissen geen verantwoordelijk namen.

“De epidemie van het coronavirus heeft de verrotte kern van het Chinese bestuur blootgelegd.”

Een vriend van Xu verklaarde tegenover de Britse krant dat de hoogleraar bij thuiskomst in Beijing door de regering in zijn eigen huis is opgesloten. Twee wachten werden voor zijn huis geplaatst en zijn internet is afgesloten. Ook is hij verbannen van socialemediaplatform WeChat en werden zijn berichten op Weibo gewist.

Xu verwachtte al in de problemen te komen door zijn essay, waarin hij schreef dat “dit mogelijk het laatste stuk is dat ik schrijf”. Sinds vorig jaar was Xu bij de universiteit al op non-actief gesteld, omdat hij eerder kritisch over president Xi Jinping schreef.

Overigens is de hoogleraar niet de eerste criticus van de regering die in de problemen komt. Burgerjournalisten Chen Qiushi en Fang Bin, die verslag deden vanuit de getroffen regio en daarbij het officiële dodental in twijfel trokken, zijn allebei al dagenlang verdwenen.

Ministerie: geen plannen om Nederlanders terug te halen

„Als mensen niet besmet zijn met het coronavirus, kunnen ze zelf thuiskomen”, zegt een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Er zijn volgens het ministerie geen plannen om Nederlanders terug te halen uit Japan, waar het cruiseschip Diamond Princess voor de kust ligt met zo'n 3.700 mensen aan boord, onder wie vijf Nederlanders. Woensdag eindigt de quarantaine van het schip en mogen de Nederlanders van boord.

356 passagiers van het schip zijn besmet geraakt met de nieuwe variant van het coronavirus. Voor zover bekend, laat het ministerie weten, zijn de vijf Nederlanders gezond. Aanstaande woensdag kunnen zij naar verwachting zelf naar Nederland reizen. Dat terwijl andere landen zoals Canada, Hongkong, Zuid-Korea, Italië en de VS zijn wel van plan hun burgers te repatriëren.

Na twee weken in verschillende landen geweigerd te worden, mocht de Westerdam aanmeren in Cambodja. Foto Heng Sinith/AP

Er is volgens het ministerie sprake van een onoverzichtelijke situatie als het gaat om de Nederlandse passagiers van het andere cruiseschip De Westerdam. Op dat schip waren 91 Nederlanders aan boord. Buitenlandse Zaken meldt dat er ook geen plannen zijn om deze mensen terug te halen, maar roept Nederlanders op om contact op te nemen met het ministerie. De Westerdam mocht na een zoektocht van enkele dagen naar een haven uiteindelijk aanmeren in Cambodja. 145 passagiers zijn naar Maleisië gereisd om vanuit daar door te gaan naar Schiphol.

Aanvankelijk werd gedacht dat niemand op het schip besmet was met Covid-19, maar later bleek een 83-jarige Amerikaanse toch besmet te zijn. Elf mensen die contact hebben gehad met de vrouw, onder wie twee Nederlanders, hebben daarom een vliegverbod opgelegd gekregen van de Maleisische autoriteiten. Het is niet duidelijk waar zij nu precies zijn en hoe zij het maken. Ook zouden sommige Nederlanders toch nog aan boord zijn van de Westerdam. Het RIVM is in ieder geval van plan om alle 91 Nederlanders in de gaten te houden als ze terugkeren naar Nederland.

Correctie (16 februari 2020): In een eerdere versie van dit stuk stond dat aan boord van Diamond Princess 365 besmettingen zijn geconstateerd. Dat klopt niet. Het zijn er 356. Hierboven is dat aangepast

Uit Wuhan teruggekeerde Nederlanders niet besmet

De zeventien Nederlanders die op 2 februari terugkeerden uit het Chinese Wuhan mogen hun quarantaine verlaten. Zij zijn geen van allen besmet met Covid-19, de longziekte die wordt veroorzaakt door het nieuwe coronavirus, meldt de GGD Brabant-Zuidoost. De Nederlanders werden twee weken lang afgezonderd, om er zeker van te zijn dat zij de ziekte niet met zich meedroegen.

Op het cruiseschip Diamond Princess, dat voor de kust van Japan in quarantaine ligt met minstens 355 besmette passagiers aan boord, zitten nog wel vijf Nederlanders. Naast Hongkong, de VS en Canada hebben nu ook Italië en Zuid-Korea aangegeven dat zij passagiers van het schip willen repatriëren.

Intussen worden in China verdere maatregelen genomen om verspreiding van het virus tegen te gaan. Zo is al het autoverkeer stilgelegd in de provincie Hubei, waar zich de stad Wuhan en daarmee de bron van het virus bevindt. Alleen hulpdiensten en vrachtverkeer mogen er nog de straat op.

President Xi wist begin januari al van risico's coronavirus

President Xi Jinping was eerder op de hoogte van de risico's van de nieuwe variant van het coronavirus dan toe nu toe bekend was. Dat blijkt uit een interne toespraak van de president, die zijn Communistische Partij zondag heeft gepubliceerd. In de speech van begin februari zei Xi dat hij op 7 januari al maatregelen heeft laten nemen om de uitbraak van het virus tegen te gaan. Dat is zo'n twee weken voordat hij er publiekelijk over sprak.

Waarom de Chinese regering de speech heeft gepubliceerd? Vermoedelijk om naar buiten toe te laten zien dat Xi al vroeg actie ondernam tegen het virus. De regering krijgt namelijk veel kritiek dat het te laat in actie is gekomen en te weinig heeft gedaan om de uitbraak, die begon in Wuhan, in te dammen.

Het tegenovergestelde lijkt te zijn bereikt. De speech kan juist tot kritiek leiden dat Xi niet op tijd de risico's van het virus heeft ingezien en daarnaar heeft gehandeld. De lokale autoriteiten in Wuhan hielden de ernst van het virus eind december en begin januari nog onder de pet. Pas eind januari maakten ze bekend dat het virus van mens op mens overdraagbaar is.

Lees ook: Bitterheid groeit over de Chinese aanpak van het coronavirus

Artsen en ambtenaren kregen in het begin een spreekverbod opgelegd en werden soms zelfs opgepakt voor het verspreiden van geruchten. Ook werd burgers wijsgemaakt dat de vismarkt in Wuhan, waar het virus voor het eerst de kop opstak, gesloten was vanwege een renovatie. De arts Li Wenliang, die zelf is overleden aan de gevolgen van Covid-19, waarschuwde eind december al voor een SARS-achtig virus.

China meldt verder deze zondag dat het aantal nieuwe besmettingen voor de derde dag op rij is afgenomen. Volgens cijfers van het Chinese ministerie van Volksgezondheid zijn er 2009 nieuwe gevallen bij gekomen. Daarmee komt het totale aantal op zo'n 68.500 besmettingen. Het officiële dodental is opnieuw met 142 mensen opgelopen naar 1.665. Dat komt overeen met de stijging van de afgelopen dagen.

Er wordt echter steeds meer getwijfeld aan de betrouwbaarheid van de cijfers van de Chinese overheid. Dat komt vooral doordat de testcapaciteit tekortschiet en ziekenhuizen in Wuhan en daarbuiten vaak overvol zijn. China accepteert daarnaast geen hulp vanuit het buitenland. Er zouden daarom nog veel mensen zijn van wie vermoed wordt dat ze het virus hebben, maar die nog getest moeten worden.

Lees ook: Hoe betrouwbaar zijn de coronacijfers uit China?

Een poster van de Chinese president Xi Jinping in Shanghai. Foto Aly Song/Reuters

Nieuw blog

In dit liveblog volgen we de laatste ontwikkelingen rond de uitbraak van het nieuwe coronavirus.

Lees hier het vorige blog terug