Feyenoord in slotfase langs PEC, Ajax verstevigt koppositie

Eredivisie De Rotterdammers hebben zondag hun zesde achtereenvolgende overwinning behaald. Eerder versloeg landskampioen Ajax RKC in de Johan Cruijff ArenA.
Brom van Polen (PEC) en Leroy Fer (Feyenoord) zondag in Zwolle.
Brom van Polen (PEC) en Leroy Fer (Feyenoord) zondag in Zwolle. Foto ANP

Feyenoord heeft in de eredivisie de zesde achtereenvolgende overwinning behaald. De Rotterdammers waren in Zwolle in een spectaculair duel net wat sterker dan PEC Zwolle: 3-4. Willem II lukte het zondag om in de blessuretijd de gelijkmaker te scoren tegen FC Utrecht (1-1). Eerder op de dag wist Ajax met een winst op RKC Waalwijk zijn koppositie te versterken (3-0).

Feyenoord is derde en verkleinde de achterstand op nummer twee AZ tot vier punten. Lang leek het erop dat Zwolle Dick Advocaat zijn eerste nederlaag in de competitie als trainer van Feyenoord zou bezorgen. De thuisploeg kwam eerst met 2-0 voor en daarna nog eens met 3-2.

Feyenoord knokte zich knap terug. Robert Bozenik maakte in de 88ste minuut het winnende doelpunt. Voor de 20-jarige Slowaakse spits, in de winterstop overgekomen van MSK Zilina, was het zijn eerste treffer voor zijn nieuwe club.

Sinds de 72-jarige Advocaat eind oktober Jaap Stam opvolgde, speelde Feyenoord zeventien officiële wedstrijden (competitie, beker en Europa League). Slechts één van die duels ging verloren, in de Europa League bij FC Porto (3-2).

Willem II in blessuretijd naast FC Utrecht

Willem II heeft door een doelpunt in blessuretijd een punt overgehouden aan de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht: 1-1. Invaller Paul Gladon tikte in de 91e minuut van dichtbij raak, nadat FC Utrecht-keeper Jeroen Zoet een eerdere inzet niet goed kon verwerken.

FC Utrecht nam de leiding door een snel doelpunt van Jean-Christophe Bahebeck. De Franse aanvaller gleed de bal al in de vierde minuut binnen na een goede voorzet van Gyrano Kerk. Het was het derde doelpunt van het seizoen van Bahebeck, die voor het eerst sinds 15 december van vorig jaar weer een basisplaats had. Halverwege de tweede helft werd de doelpuntenmaker gewisseld voor Joris van Overeem.

Het doelpunt van Bahebeck leek beslissend, maar in de stromende regen kwamen de Tilburgers, tot onvrede van FC Utrecht-trainer John van den Brom, toch langszij. Van den Brom was van mening dat er een overtreding aan het doelpunt voorafging. Door het gelijkspel blijft het gat tussen de twee subtoppers zes punten.

Ajax wint 3-0 van RKC en verstevigt koppositie

Ajax won zondagmiddag in de Johan Cruijff ArenA met 3-0 van RKC Waalwijk en wist daarmee zijn koppositie in de eredivisie te verstevigingen. De landskampioen profiteerde zo van de nederlaag van AZ bij FC Twente zaterdag.

Ajax heeft nu 6 punten meer dan de nummer twee van de ranglijst uit Alkmaar, die op doelsaldo ook nog eens 17 treffers achterstaat.
In de 13e minuut kwam Ajax op voorsprong door een benutte strafschop van Dusan Tadic (1-0). Lassina Traoré tekende in de 52e minuut voor 2-0. Invaller Klaas-Jan Huntelaar bepaalde in de slotminuut de eindstand (3-0).

Met het oog op het Europese uitduel van donderdag tegen Getafe liet trainer Erik ten Hag spelmaker Hakim Ziyech en Daley Blind slechts een helft voetballen.(ANP)