Goud voor Leerdam en voor ploegenachtervolging schaatsers bij WK

WK afstanden Namens Nederland verschenen Sven Kramer, Douwe de Vries en Marcel Bosker op het ijs. Eerder won Jutta Leerdam individueel goud op de 1.000 meter.
Foto Soenar Chamid/ANP
Foto Soenar Chamid/ANP Jutta Leerdam na afloop van haar race op de 1.000 meter.

De Nederlandse schaatsers hebben bij de WK afstanden in Salt Lake City de wereldtitel op de ploegachtervolging geprolongeerd. Dat gebeurde met een fraai wereldrecord. De formatie van bondscoach Jan Coopmans finishte in een tijd van 3.34,68. Het zilver was voor Japan (3.36,41) en het brons ging naar Rusland (3.37,24).

Namens Oranje verschenen Sven Kramer, Douwe de Vries en Marcel Bosker op het ijs. Het oude wereldrecord stond eveneens op naam van Nederland. Kramer reed in 2013 in Salt Lake City met Jan Blokhuijsen en Koen Verweij naar een tijd van 3.35,60. Voor Nederland was het de tiende gouden WK-medaille op dit onderdeel. Alleen in 2011 ging het mis. Toen pakte de Amerikaanse ploeg de wereldtitel.

Eerder op de dag won Jutta Leerdam goud op de 1.000 meter. De schaatsster, die eerder dit seizoen ook al Nederlands en Europees kampioen werd op de kilometer, bleef met een tijd van 1.11,847 de Russin Olga Fatkoelina en de Japanse Miho Takagi voor. Ook was er Nederlands succes voor Kjeld Nuis (zilver) en Esmee Visser (brons).

Visser won haar bronzen medaille op de 5.000 meter. De grote favoriet Martina Sablikova moest intussen haar wereldtitel verrassend afstaan Natalja Voronina. De Russin schaatste een nieuw wereldrecord. De 32-jarige Sablikova leek in de vierde rit met een wereldrecord (6.41,18) haar elfde wereldtitel op rij op de 5.000 meter binnen te hebben. In de zesde en laatste rit overtrof Voronina haar echter met een nieuwe mondiale toptijd van 6.39,02. Visser voltooide haar race in 6.46,68. Irene Schouten eindigde met een persoonlijk record van 6.50,59 op de zevende plek.

Sablikova en Visser reden in de vierde rit tegen elkaar en leken te gaan strijden om de titel. Sablikova nam vanaf de start het initiatief en begon al snel voorlangs te kruisen. De 24-jarige Visser kon lange tijd in de buurt blijven van haar rivale, maar raakte in de slotfase op achterstand. Door vermoeidheid viel ze vlak voor de finish.

Meer wereldrecords

De toptijd van Voronina is niet het eerste verrassende wereldrecord van deze WK afstanden. Vrijdag reed de Canadees Graeme Fish al onverwacht de snelste 10.000 meter aller tijden. Het was voor het eerst in de geschiedenis van het WK afstanden dat de 10.000 meter niet door een Nederlander werd gewonnen.

Bijna voegden de Nederlandse mannen op de 1.000 meter niet een, maar twee medailles aan de nationale erelijst toe. Nuis pakte het zilver en Thomas Krol aanvankelijk het brons. Hij werd echter na afloop gediskwalificeerd omdat hij zijn tegenstander had gehinderd. De gouden medaille was voor de Rus Pavel Koelizjnikov, die met een tijd van 1.05,69 een nieuw wereldrecord schaatste. (ANP/NRC)