Winter

Noorderlicht boven besneeuwd Canada

Foto Joshua Stevens/NASA

Diverse nachtelijke fenomenen komen samen op deze satellietopname van het noordwesten van Canada. De waaiers boven aan de afbeelding zijn afkomstig van het noorderlicht (aurora borealis). Op het aardoppervlak daaronder liggen enkele grote meren, zoals het Great Slave Lake en het Great Bear Lake. Het bevroren water is met sneeuw bedekt en licht op door de wassende maan, net als de wolkenpartij linksonder. Het grootste verlichte gebied, geheel rechtsonder, ligt in de Verenigde Staten. De verlichting daar is afkomstig van olie-installaties. De drie vlekken rechts van het midden zijn, van noord naar zuid, Fort McMurray, Edmonton en Calgary.

De opname is op dinsdag 4 februari gemaakt door de Visible Infrared Imaging Radiometer Suite aan boord van de Suomi NPP-satelliet. Dit instrument wordt onder meer gebruikt om veranderingen in vegetatie en landgebruik op aarde te meten. Ook is de sensor in staat om ’s nachts door de mens geproduceerd licht waar te nemen.