Virus

Rederij stopt boekingen

Nederlandse bedrijven ondervinden naar verwachting nog maanden problemen door het coronavirus. Dat concludeerden ondernemersorganisaties waaronder VNO-NCW en FME woensdag in een crisisoverleg over de virusuitbraak. In het zeetransport heeft de eerste rederij al een boekingstop afgekondigd op de lijn Rotterdam-China voor maart. Andere rederijen volgen mogelijk dit voorbeeld. De inschatting is dat de capaciteitsproblemen de tarieven voor luchtvracht en zeetransport zullen opdrijven.

Er onstaat nu al een schaarste aan containers, stellen de organisaties. Volle containers blijven op kades staan in China, omdat medewerkers die ze uitladen nog thuis zitten of omdat er geen vergunningen zijn voor het vervoer van en naar fabrieken. Zelfs als de verspreiding van het virus op korte termijn wordt gestopt, zullen de problemen in het transport en de productie waarschijnlijk nog maanden na-ijlen. (ANP)