Opinie

Inbox van de redactie

Wat schreven de lezers deze week aan de redactie Opinie? Een indruk.

Terwijl een kennelijke talkshow-oorlog zich de laatste weken in uw huiskamer opdrong, wonden veel NRC-lezers zich op over een vermeende strijd der columnisten. Onze columnisten. „Ik kan Thierry Baudet en Youp van ’t Hek nooit goed uit elkaar houden”, schreef Maxim Februari dinsdag. „De een is een politicus, geloof ik, en de ander cabaretier, maar ik weet nooit wie wie is.”

Hashtag ironie, zeggen we er hier ter redactie dan bij. Een nuttige bijsluiter in de loopgraven van het identiteitsdebat. Want daar ging het om: twee „witte bemiddelde heteromannen die het grappig vinden te spugen op mensen die in een iets lastigere positie zitten”, schreef Februari.

Sommige lezers namen de column meer letterlijk. Dat Februari de twee niet uit elkaar houdt „is een gebrek”, schreef Rien Klaassen. „Geen onderscheid kunnen zien tussen ironie en bloedige ernst.” Het kwartje viel later. Dat was precies waar het Februari om te doen was. „Pas na enig denken had ik door dat zulks hier niet werd bedoeld.”

„Wat Thierry betreft heeft Maxim enigszins gelijk”, schrijft Jhr. J. Boddaert. Hij nam het op voor Van ’t Hek: „Youp heeft nog nooit iets negatiefs over minderheden in ons land geschreven. Houdt Maxim niet van Youps humor?” Peter Fiechter wil erop wijzen dat juist „cabaretiers, cartoonisten etc. een veel grotere vrijheid van mening dan wel ‘grappen’ maken hebben dan politici”.

Veel andere lezers reageerden op de column van Tommy Wieringa zaterdag, ook over Baudet. „Waarom die man steeds onder de aandacht brengen?” vroeg Toussaint den Ouden. „Alweer gratis reclame”, meende Han Hardy. „Een grijs gedraaide plaat” schreef iemand.

Is het u opgevallen? Louter mannen bereikten ons over deze kwesties. Zoals sowieso onze inbox doorgaans gevuld is met mannenpost. Kunnen we daar al conclusies aan verbinden?

chef Opinie