Fotograaf van de haven

In 1992 haalde de containeroverslag een recordniveau.
In 1992 haalde de containeroverslag een recordniveau. Foto Freek van Arkel

Freek van Arkel heeft tientallen jaren achtereen de Rotterdamse haven gefotografeerd, maar wat is dat, de Rotterdamse haven? Schepen aan kades, installaties, rookpluimen, zeker. En die kon Freek van Arkel fotograferen zoals jij ze nooit had gezien, met een scherp oog voor detail en met gevoel voor humor. Maar wat hij in zijn rijke oeuvre toch vooral laat zien, is dat het mensen zijn die de Rotterdamse haven maken.

Ménsen.

Bladerend in zijn in 2012 verschenen magnum opus Report Rotterdam, met een paar honderd foto’s, valt het op dat hij zoveel mensen heeft gefotografeerd, soms recht in hun bakkes. Stoere mannen met helmen op en beschermende pakken en handschoenen aan, modder aan hun rubberlaarzen of hoog in een hijskraan, maar ook een leerling-machinist van een drijvende kraan in al zijn kwetsbaarheid – altijd in dat mooie licht.

Iemand in een werkdrukpak ziet eruit als een maanmannetje en over de maan gesproken: als een maanlandschap fotografeerde Freek van Arkel de Maasvlakte in het ochtendschemer. Hele berglandschappen legde hij vast op de Maasvlakte. Kolen- en ertsopslag, zwart en rood onder een blauwe lucht. Twee enorme, verroeste ijzeren dingen als waren het Zwitserse huisjes – daar heb je dat gevoel voor humor.

Wat je ook ziet in de foto’s van Van Arkel is dat hij zich bleef verbazen. Als je hem hebt gekend hoor je het hem zeggen: „Kijk dáár nou joh.” En voordat je zag wat hij bedoelde, had hij het al vastgelegd. Dat ene moment, voor altijd voorbij. Maar híj had het.

Freek van Arkel is vorige week overleden, 60 jaar oud.