AZ verliest van FC Twente en dreigt aansluiting met Ajax te verliezen

Eredivisie FC Twente had in eigen huis geen moeite met AZ en won met 2-0. PSV won bij ADO Den Haag eindelijk weer eens een uitwedstrijd: 0-3.
Queensy Menig (m) van FC Twente viert een doelpunt in de wedstrijd tegen AZ (2-0).
Queensy Menig (m) van FC Twente viert een doelpunt in de wedstrijd tegen AZ (2-0). Foto ANP

AZ heeft in de eredivisie op bezoek bij FC Twente zaterdagavond een gevoelige nederlaag geleden. De club uit Alkmaar, tweede op de ranglijst, verloor met 2-0 en dreigt de aansluiting met koploper Ajax te verliezen. PSV won later op de avond voor het eerst in vier maanden een uitwedstrijd in de competitie. Bij ADO Den Haag werd het 0-3.

Beide doelpunten van het veel sterkere FC Twente vielen voor rust. In de 25ste minuut maakte middenvelder Giorgi Aboerdzjania uit een vrije trap de 1-0. Vijf minuten later maakte Queensy Menig de tweede goal voor de ploeg uit Enschede.

Ajax kan zondag het gat naar AZ uitbreiden naar zes punten. De regerend landskampioen krijgt in de Johan Cruijff Arena RKC Waalwijk op bezoek, dat laatste staat in de competitie.

PSV

PSV maakt in Den Haag na ruim een kwartier spelen het eerste doelpunt. Sam Lammers schoot vanuit een strafschop de 0-1 binnen. Twintig minuten voor tijd gaf hij de assist bij een kopgoal van Ryan Thomas, die er 0-2 van maakte. In de 83ste minuut maakte Cody Gakpo het derde Eindhovense doelpunt. De laatste keer dat PSV in de eredivisie buiten Eindhoven won, was op 29 september.

Dankzij de overwinning klimt PSV naar de derde plek. Dat geeft echter een vertekend beeld, want nummer vier Feyenoord heeft twee wedstrijden minder gespeeld. Zondag spelen de Rotterdammers tegen PEC Zwolle. Ook nummer vijf Willem II, dat even veel punten heeft als Feyenoord, komt in actie, tegen FC Utrecht.