VS breiden aanklachten tegen Huawei uit

Het Chinese technologiebedrijf zou bedrijfsgeheimen hebben gestolen van Amerikaanse ondernemingen, en surveillance-apparatuur hebben geleverd aan Iran.
Een voorbijganger checkt zijn smartphone bij een logo van het Chinese technologieconcern Huawei n Beijing, in oktober 2019.
Een voorbijganger checkt zijn smartphone bij een logo van het Chinese technologieconcern Huawei n Beijing, in oktober 2019. Foto Mark Schiefelbein / AP

Amerikaanse aanklagers hebben een reeks nieuwe aanklachten ingediend tegen het Chinese technologieconcern Huawei en enkele dochterondernemingen, onder meer voor diefstal van bedrijfsgeheimen van zes Amerikaanse bedrijven en vormen van afpersing. Dat hebben ze donderdag in New York verklaard, melden internationale persbureaus.

Huawei, de grootste fabrikant van telecomapparatuur ter wereld, zou ook surveillanceapparatuur hebben geleverd aan Iran om dat land in staat te stellen demonstranten in de gaten te houden tijdens antiregeringsprotesten in Teheran in 2009. Bovendien zou Huawei handel met Noord-Korea hebben geprobeerd te verbergen.

Met de nieuwe beschuldigingen breidt justitie in de Verenigde Staten haar juridische strijd tegen Huawei uit. Het concern wordt door Washington beschouwd als een gevaar voor de nationale veiligheid omdat het spionage door China zou faciliteren. Eerder werd Huawei in de VS aangeklaagd voor bankfraude en schending van economische sancties tegen Iran.

Huawei ontkent de beschuldigingen. De financiële topvrouw van het bedrijf, Meng Wanzhou, werd in het najaar van 2018 gearresteerd in Canada op beschuldiging van bankfraude omdat ze zou hebben gelogen over banden van Huawei met een partnerbedrijf in Iran. Zij voert sindsdien in Vancouver een juridische strijd tegen uitlevering aan de VS. Tegen haar zijn geen nieuwe aanklachten ingediend.

Diefstal van intellectuele eigendommen

In de nieuwe aanklachten wordt Huawei beschuldigd van jarenlange pogingen om bedrijfsgeheimen en intellectuele eigendommen te stelen van concurrenten in de VS. In sommige gevallen rekruteerde Huawei volgens de aanklagers oud-werknemers van concurrenten om hun geheimen buit te maken. Ook zou het bedrijf bonussen in het vooruitzicht hebben gesteld voor werknemers die gegevens zouden stelen van concurrenten.

De VS voeren een krachtige campagne om bondgenoten ervan te weerhouden technologie van Huawei toe te laten tot hun nieuwe 5G-netwerken. Het conflict heeft geleid tot extra spanningen tussen Washington en Beijing bij hun slepende onderhandelingen over een nieuw handelsakkoord.