‘Volkswagen wilde voor 830 miljoen schikken in dieselgate’

null Dieselgate Een deal tussen Volkswagen en gedupeerde klanten zou zijn stukgelopen op de eis van advocaten om hun kosten à 50 miljoen euro te vergoeden.
Volkswagen raakte in 2015 in opspraak door sjoemelsoftware in dieselauto's.
Volkswagen raakte in 2015 in opspraak door sjoemelsoftware in dieselauto's. Foto Filip Singer/EPA

Volkswagen heeft voorgesteld een rechtszaak die 400.000 klanten in het dieselschandaal hadden aangespannen, voor 830 miljoen euro te schikken. Dat heeft een woordvoerder van de autofabrikant vrijdag gezegd tegen persbureau AFP. De Duitse automaker zou een overeenkomst hebben bereikt met consumentenvereniging VZBV, die de klanten vertegenwoordigt. De deal is volgens de woordvoerder stukgelopen op een claim van de advocaten van de Volkswagenklanten, die een vergoeding van de kosten van 50 miljoen euro zouden hebben geëist.

Lees ook: Dieselschandaal blijft Volkswagen achtervolgen

De advocaten van de autobezitters hebben volgens de woordvoerder van Volkswagen te weinig „concreet bewijs” voor de opgevoerde kosten. De VZBV heeft nog niet gereageerd op het mislukken van de deal. Volkswagen-bezitters spanden de rechtszaak aan omdat de fabrikant software had geïnstalleerd waarmee de uitstootcijfers van de dieselvoertuigen konden worden vervalst. Daardoor leken de auto’s schoner dan ze in werkelijkheid waren.

Volkswagen riep sinds 2015, toen het dieselschandaal aan het licht kwam, al miljoenen auto’s terug. De Volkswagen Group, waartoe ook onder meer de automerken Audi en Skoda behoren, heeft inmiddels miljarden aan boetes en schadevergoedingen betaald. Later bleek Daimler, het moederbedrijf van automerk Mercedes, soortgelijke sjoemelsoftware te hebben gebruikt bij de productie van dieselauto’s.