Turkije: ‘tientallen Syrische militairen gedood’

Oorlog Syrië Het Turkse ministerie van Defensie heeft bekendgemaakt dat Turkije 63 Syrische militairen heeft „geneutraliseerd” bij Idlib. De spanningen tussen Turkije en Syrië lopen al langer op.
Syrische strijdkrachten veroverden dinsdag de strategisch belangrijke snelweg M5.
Syrische strijdkrachten veroverden dinsdag de strategisch belangrijke snelweg M5. Foto Ghaith Alsayed / AP

Bij een aanval van het Turkse leger zijn 63 militairen van het Syrische regime omgekomen. Dat stelt het Turkse ministerie van Defensie vrijdag op Twitter. Afgelopen week bombardeerde Turkije ook al doelwitten in Syrië.

Lees ook: Wrevel groeit tussen Turkije en Rusland over Idlib

De strijdkrachten van het Syrische regeringsleger werden door Turkije naar eigen zeggen „geneutraliseerd” in de regio rondom de stad Idlib, in het noordwesten van het land. Of de Syrische militairen zijn gebombardeerd of op een andere manier zijn aangevallen is nog onduidelijk. Syrische rebellen proberen in deze regio sinds enkele weken een offensief van de Syrische president Bashar al-Assad af te houden, waarbij zij worden gesteund door het Turkse leger, dat zich vorig jaar oktober mengde in de Syrische burgeroorlog.

Er zijn al eerder slachtoffers gevallen bij de escalatie tussen Turkije en Syrië. Op maandag bombardeerde het Turkse leger nog ruim honderd doelwitten bij een vergeldingsactie voor de dood van vijf Turkse militairen die dag. Een week geleden kwamen er zes Turkse militairen om het leven bij Syrische beschietingen. Intussen zijn er ook gesprekken gaande tussen Turkije en Rusland, dat de Syrische strijdkrachten steunt.