Thuiskok

Appel-rabarbertaart

Small pile of rhubarb chunks isolated on white.
Small pile of rhubarb chunks isolated on white.

Tot slot van deze week een traditionele appeltaart, mét de toevoeging van rabarber – wat ik heerlijk vind. De taart krijgt er een mooie roze blos van en een lekker fris zuurtje.

Kneed in de keukenmachine of met de mixer een samenhangend deeg van de bloem, 100 gram suiker, de boter, het hele ei en een beetje zout. Vorm er een bal van en laat het deeg in vershoudfolie verpakt minimaal 30 minuten rusten in de koelkast. Verwarm de oven voor tot 180 graden (160 heteluchtoven). Rol tweederde van het deeg uit tot een ronde lap van 32 cm doorsnede. Bekleed er de bodem en rand van de vorm mee. Zet de vorm in de koelkast. Schil de appels, snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis. Snijd de appels in kleine blokjes. Snijd de rabarber in reepjes. Meng de appel met de rabarber, 75 gram suiker en de vanillesuiker. Haal de vorm uit de koelkast en vul de taartbodem zo compact mogelijk met het appel-rabarbermengsel. Rol de rest van het deeg ook uit tot een ronde lap en snijd er repen van. Leg met de repen een vlechtwerk op de taart. Druk de deegrand over de uiteinden van de vlechtrepen vast. Bestrijk het deeg met de eidooier. Bak de appel-rabarbertaart in de voorverwarmde oven in ongeveer 1 uur gaar. Laat de taart in de vorm afkoelen tot lauwwarm of kamertemperatuur.