Sociaal-psycholoog Geert Hofstede op 91-jarige leeftijd overleden

Necrologie Hofstede was tijdens zijn loopbaan verbonden aan de universiteiten van Maastricht en Tilburg. In 2000 was hij de meest geciteerde Nederlandse econoom.
Hofstede in 2003.
Hofstede in 2003. Foto Menno Boermans / HH

Organisatiepsycholoog en emeritus-hoogleraar Geert Hofstede is woensdag op 91-jarige leeftijd overleden in het bijzijn van zijn familie. Hofstede verwierf wereldfaam met zijn sociaal-antropologische verklaringen voor economische ontwikkelingen.

Hofstede was tijdens zijn loopbaan verbonden aan de universiteiten van Maastricht en Tilburg, en voerde in 2000 de lijst aan van meest geciteerde Nederlandse economen. Hij was gespecialiseerd in vergelijkende cultuurstudies van organisaties.

Lees ook het interview dat NRC in 1995 met Hofstede hield: Romeinse rijk werpt nog steeds zijn schaduw over Europa

Zes dimensies

Hofstede probeerde economische ontwikkelingen te verklaren vanuit een sociaal-antropologische invalshoek. Hij vergeleek culturele verschillen tussen landen op basis van zes dimensies, de zogenoemde Hofstede-dimensies, zoals machtsafstand, individualisme en onzekerheidsvermijding. Die dimensies beschreef hij in zijn meest bekende werk Allemaal andersdenkenden: omgaan met cultuurverschillen, dat in 1991 - eerder in het Engels - verscheen. De data verzamelde Hofstede bij IBM Europa, waar hij een tijdlang in dienst was.

Hofstedes archief werd recent nog opgenomen in de afdeling Bijzondere Collecties van de universiteitsbibliotheek Groningen, schrijft het Dagblad van het Noorden. Waaraan Hofstede is overleden, is niet bekendgemaakt.