Skylar Potma

Foto Khalid Amakran

Interview

‘Sinds ik ziek ben merk ik dat ik heel graag naar school wil’

Jong! In de rubriek Jong! vertellen pubers over zichzelf, de wereld en elkaar. Aanmelden: pubers@nrc.nl. Deze week: Skylar Potma (14.)

Taalkamp

„Ik heb gekozen voor de Engelstalige havo omdat ik later in de VS wil gaan studeren. In Amerika zijn de mensen wat gastvrijer en vriendelijker, vind ik. Twee jaar geleden zijn we naar Amerika op vakantie geweest.

We vlogen naar Californië en huurden daar een auto. Als we naar een nieuwe staat gingen, vlogen we weer. We zijn onder meer in San Francisco, Miami en Orlando geweest en als laatste op het eiland Saint Barth. Afgelopen zomer ben ik in mijn eentje naar Amerika geweest, op taalkamp. Ik wilde dat kamp heel graag doen, eigenlijk vorig jaar al maar toen was ik nog echt heel jong. Ik vloog samen met een ander meisje uit Nederland dat ook op taalcursus ging. Zij zat in hetzelfde gastgezin.”

Pfeiffer

„In de kerstvakantie kreeg ik griep. Ik sliep veel en was kortademig. Uit bloedonderzoek in het ziekenhuis bleek dat ik de ziekte van Pfeiffer heb. Ik kan maar een paar uur per week naar school. Ik mis veel maar er is niet echt een kans dat ik blijf zitten. Godsdienst, gym, tekenen en muziek hoef ik niet te doen, alleen de kernvakken. Sinds ik ziek ben merk ik dat ik heel graag naar school wil, je verveelt je echt wel. Sporten kan nu ook niet. Ik zit op hockey en op kickboksen. Mijn moeder zit op kickboksen met een vriendin, daardoor ben ik het ook gaan doen. Lekker hard slaan. Je kan niet echt iemand pijn doen, we oefenen veel op een zak. Wat ik ook graag doe, is duiken. Ik heb op Bonaire mijn duikbrevet gehaald en we duiken op vakantie altijd waar het kan en als het niet te koud is.”

Madame Tussauds

„Ik vind het leuk dat mijn ouders me een naam hebben gegeven die je niet iedere dag hoort. Het is een Scandinavisch-Amerikaanse naam. Mensen zeggen vaak dat ze hem mooi vinden en bijzonder. Ik ben opgegroeid in Bloemendaal en zou er niet weg willen. Omdat het een dorp is ken je best veel mensen. Haarlem is vlakbij, daar kun je bowlen of naar de film. Ik doe iets meer met mijn vader dan met mijn moeder omdat we dezelfde dingen leuk vinden. We gaan best vaak naar Amsterdam, winkels kijken en lunchen. Of naar Madame Tussauds. Mijn vader kijkt ’s ochtends vaak nieuws, daardoor volg ik dat ook een beetje. Dat corona-virus: niet dat ik er bang voor ben maar je denkt er wel aan.”

Advocaat

„Eerst vond ik arts een leuk beroep maar ik ben gaan twijfelen tussen arts en advocaat. Als arts kun je kinderen beter maken, en ik vind medicijnen heel interessant. Maar je moet natuurkunde en scheikunde hebben, dat zijn totaal niet mijn vakken. Als advocaat kun je met veel verschillende mensen praten en mensen helpen. Het zijn ook niet elke keer precies dezelfde problemen. Ik denk dat ik advocaat toch een leuker beroep vind.”