Samen op jacht

Oh, dier Om sommige dieren kun je niet heen. De redactie wetenschap licht er iedere week eentje uit. Deze week twee: een coyote en een das.

Beeld Peninsula Open Space Trust

Het leek wel een scene uit een Disneyfilm.

Een coyote die enthousiast voor een wildtunnel onder een Californische snelweg staat te springen om zijn vriend, de das, aan te moedigen hem te volgen. Gezellig waggelend lopen ze vervolgens door de tunnelbuis naar de overkant. De nachtelijke infraroodopname hiervan ging deze maand de hele wereld over: zo schattig die twee! Het plezier lijkt af te spatten van deze onwaarschijnlijke vriendschap. Maar dat coyote en das als beste maatjes met elkaar kunnen optrekken was onder biologen al bekend. Samen jagen op grondeekhoorns geeft meer kans op succes. De das graaft de grondeekhoorns uit, de coyote gaat erachter aan als ze proberen weg te vluchten. Hun gezamenlijke prooi kan zo geen kant meer op.

Het volledige filmpje van de Peninsula Open Space Trust.