Op zoek naar de ideale universiteit

De toerist Nederland, topbestemming volgens Lonely Planet, wordt drukbezocht door toeristen. Wie zijn zij?

Levzar Bari en Emma Bernardi uit Italië.
Levzar Bari en Emma Bernardi uit Italië.

Synchroon pakken Emma Bernardi en haar stiefmoeder Levzar Bari hun telefoon op de Grote Markt in Groningen. Eerst een foto van de Martinitoren. Dan omdraaien, en het stadhuis verschijnt op de beeldschermen. Telefoons in de zak, armen in elkaar en op naar het Goudkantoor. Voor het eeuwenoude karakteristieke gebouw komen de telefoons weer uit de jaszakken. Eén foto van het gebouw. Eentje van Emma die voor het gebouw staat te fotograferen. Even poseren voor het gebouw. En zo gaat het nog even door.

Waarom ze Groningen bezoeken? Wat denk je zelf, vraagt Levzar. „De studie van Emma natuurlijk.” Nu woont de achttienjarige nog in het Italiaanse Triëst. Volgend jaar wil ze in Nederland studeren. „International business of toerisme”, zegt Emma. En ze is er klaar voor, vindt Levzar: „Achttien jaar is niet jong meer.” De vraag hoe oud ze zelf is, beantwoordt ze met een glimlach.

Groningen is niet de enige stad die ze bezoeken. Eerst gingen ze naar Vlissingen voor de hogeschool HZ University of Applied Sciences. Daarna waren ze in Breda. Vandaag Groningen. En hierna volgen nog Leeuwarden, Apeldoorn en Maastricht.

Levzar somt de stedennamen accentloos op. Vijfentwintig jaar geleden woonde ze zelf een tijdje in Amsterdam voor haar werk in de sales bij een Zwitsers bedrijf. Welke stad het wordt, weet Emma nog niet. Wel dat zij in ieder geval niet naar Amsterdam gaat. „Ik wil niet naar de universiteiten daar”, zegt ze. „Die zijn te veel gericht op onderzoek.”

En dat lijkt volgens haar te veel op het Italiaanse onderwijs. „In Italië leer je alleen de theorie, maar als je op een baan solliciteert vragen ze naar je ervaring. In Nederland zijn de studies moderner: een mix tussen theorie en praktijk.”

Ze moeten weer door. „We hebben nog een halfuur in Groningen”, zegt Levzar. Daarna moeten ze naar de volgende stop. „Leeuwarden!”