Onlinevideo

Telenet, DPG samen in ‘Vlaamse Netflix’

Het Belgische telecombedrijf Telenet en mediagroep DPG Media, in Nederland bekend van dagbladen als AD en de Volkskrant en radiozender Qmusic, slaan de handen ineen om een ‘Vlaamse Netflix’ te ontwikkelen. Ze richten daarvoor een gezamenlijk bedrijf op, kondigden ze deze week aan.

De Vlaamse videodienst zou in de loop van het najaar operationeel moeten zijn en zal volgens de twee ondernemingen „een volwaardig streamingaanbod met lokale en internationale content” omvatten. Zo willen ze „maximaal inspelen op het veranderende kijkgedrag en een lokaal alternatief bieden in de wereld van streamingdiensten”. Beide bedrijven krijgen een belang van 50 procent in de joint venture.

De samenwerking wordt eerst nog voorgelegd aan de mededingingsautoriteiten. De twee laten weten open te staan voor samenwerking met andere Vlaamse partijen, zoals de publieke omroep VRT.

Telenet en DPG bezitten samen alle grote commerciële tv-zenders in Vlaanderen: Telenet heeft Vier en Vijf, DPG Media is moeder van VTM. Telenet heeft met Woestijnvis ook een productiehuis in handen.

Telenet-concurrent Proximus wil met Telenet en DPG Media praten over een deelname aan het streamingplatform, aldus een woordvoerder van Proximus. Het bedrijf, met de Belgische staat als meerderheidsaandeelhouder, noemt het project „een positief initiatief voor het medialandschap”. Hoe Proximus precies wil meespelen, is nog niet duidelijk. Het Vlaamse initiatief lijkt op het Nederlandse NLziet waarbij NPO, RTL en Talpa gezamenlijk één loket voor hun onlinevideodiensten exploiteren. (ANP)