Onafhankelijke commissie beoordeelt schadeclaims Srebrenica

Srebrenica Wie er in de commissie plaats zal nemen, is nog niet bekendgemaakt. Ook over de hoogte van de schadevergoedingen is nog niets duidelijk.
De Hoge Raad stelde dat de Nederlandse staat deels aansprakelijk mocht worden gesteld voor de dood van ongeveer 350 moslims.
De Hoge Raad stelde dat de Nederlandse staat deels aansprakelijk mocht worden gesteld voor de dood van ongeveer 350 moslims. Foto EPA

De schadeclaims van nabestaanden van Srebrenica-slachtoffers worden beoordeeld door een onafhankelijke commissie. Dat is vrijdag door het kabinet bekendgemaakt na de ministerraad. Het is nog niet duidelijk wie in de commissie zitting neemt. Vorig jaar liet het kabinet weten dat nabestaanden zouden worden gecompenseerd.

Tot dat besluit kwam de regering nadat de Hoge Raad uitspraak had gedaan over de schadeclaims. De zaak was aangespannen door de ‘Moeders van Srebrenica’, nabestaanden van de Bosnische mannen die in 1995 werden vermoord door Servische troepen. De ministerraad heeft vastgesteld hoe de regeling in grote lijnen eruit komt te zien. Details, zo staat in een verklaring te lezen, worden zo snel mogelijk bekendgemaakt.

Lees ook: Staat deels aansprakelijk voor ‘Srebrenica’

Overlevingskans

De circa 350 moslimmannen werden door Servische troepen gedood, nadat ze aan de Nederlandse blauwhelmen op de VN-basis bescherming hadden gevraagd. De hoogste rechter van Nederland oordeelde dat Dutchbat de vluchtelingen had „nagelaten” de keuze te bieden om in het kamp te blijven.

De Hoge Raad bevestigde met de uitspraak een eerder arrest uit 2017, maar stelde de Nederlandse staat in mindere mate aansprakelijk. Nabestaanden hebben daardoor recht op een schadevergoeding van 10 procent. De Hoge Raad concludeerde namelijk dat de mannen een overlevingskans van 10 procent hadden gehad als ze op de Dutchbat-basis waren gebleven, en niet aan de Serviërs waren overgeleverd.