‘Marinierskazerne niet naar Vlissingen maar naar Nieuw Milligen’

Defensie De regering komt terug op het besluit de marinierskazerne naar Vlissingen te verhuizen. Het Gelderse Nieuw Milligen wordt de nieuwe bestemming.
Nieuwe rotonde in Vlissingen die speciaal op de komst van de mariniers werd ingericht.
Nieuwe rotonde in Vlissingen die speciaal op de komst van de mariniers werd ingericht. Wouter Van Vooren

Het kabinet heeft definitief besloten dat de marinierskazerne niet naar Vlissingen verhuist, maar naar Nieuw Milligen, ten westen van Apeldoorn. Dat melden persbureau ANP, NOS en De Telegraaf vrijdag op basis van ingewijden in Den Haag. Hiermee komt de regering terug van een besluit uit 2012 dat voor veel onvrede zorgde onder mariniers. Verwacht wordt dat staatssecretaris Barbara Visser (Defensie, VVD) het nieuws later vrijdag bekendmaakt.

Het kabinetsbesluit komt niet onverwacht. Al sinds de aankondiging wordt er over de verhuizing van de marinierskazerne gedebatteerd. Veel mariniers zouden een verhuizing van Doorn, waar de kazerne nu is, naar Zeeland niet zien zitten, onder meer omdat er rond Vlissingen te weinig werk zou zijn voor hun partners. Staatssecretaris Visser wilde hen wel elders onderbrengen, maar moest voor de Zeeuwen een bevredigende vorm van compensatie zien te vinden.

Lees ook: ‘Hoe kan je als marinier niet naar Zeeland willen?’

Brandbrief

Twee weken geleden bleek al dat het kabinet een andere bestemming wilde, maar hierover was volgens Visser nog „geen beslissing” genomen. Zeeuwse politici toonden zich teleurgesteld of zelfs boos over de geruchten dat de marinierskazerne niet hun kant op zou komen. „Door dit soort gedrag verliezen mensen het vertrouwen in de overheid. En dat vind ik, als iemand die voor diezelfde overheid werkt, een verschrikking”, zei de Vlissingse wethouder Albert Vader eind januari tegen NRC.

De Tweede Kamer besloot in 2013 dat het Korps Mariniers van Doorn, in de provincie Utrecht, naar Vlissingen zou verhuizen. Er werd al begonnen aan de voorbereidingen, maar het bouwproject liep vertraging op. In 2018 schreef een groep van tweehonderd officieren een brandbrief aan de minister. Zij wilden dat zou worden afgezien van de verhuizing en zeiden dat ze vanwege de locatie overwogen weg te gaan bij het Korps, dat zo’n 1.800 man sterk is.