‘Marinierskazerne naar Nieuw Milligen, niet naar Vlissingen’

Defensie

Het kabinet heeft definitief besloten de marinierskazerne niet naar Vlissingen te verhuizen, maar naar het Gelderse Nieuw Milligen. Dat melden verschillende media, waaronder ANP, NOS en De Telegraaf, vrijdag op basis van ingewijden in Den Haag. Hiermee komt de regering terug op een besluit uit 2012 dat voor onvrede zorgde in het Korps Mariniers. Verwacht wordt dat staatssecretaris Barbara Visser (Defensie, VVD) dit later vrijdag officieel bekendmaakt.

Het besluit komt niet onverwacht. Al sinds de aankondiging wordt er over de verhuizing van de marinierskazerne gedebatteerd. Veel mariniers zien een verhuizing van Doorn naar Zeeland niet zitten, mede omdat er rond Vlissingen te weinig werk zou zijn voor hun partners. Staatssecretaris Visser wilde de mariniers wel elders onderbrengen, maar moest voor de Zeeuwen een bevredigende vorm van compensatie zien te vinden.

Twee weken geleden bleek dat het kabinet bezig was een andere bestemming te zoeken, maar hierover was volgens Visser nog „geen beslissing” genomen. Zeeuwse politici toonden zich vervolgens teleurgesteld.

De Tweede Kamer besloot in 2013 dat het Korps Mariniers naar Vlissingen zou verhuizen. Er werd begonnen aan de voorbereidingen, maar het bouwproject liep vertraging op. In 2018 schreven tweehonderd officieren een brandbrief aan de minister. Zij wilden dat zou worden afgezien van de verhuizing en zeiden te overwegen weg te gaan bij het Korps. De huidige kazerne zit in Doorn, in Utrecht. (NRC)