Lagere winst

Boetes voor Rabobank na schending beloningsregels

Rabobank heeft drie boetes van in totaal 2 miljoen euro opgelegd gekregen voor het niet naleven van Europese beloningsregels. Dat heeft De Nederlandsche Bank (DNB) donderdag bekendgemaakt. De bank maakte in 2014 fouten bij de uitbetaling van meerdere bonussen.

Aan drie medewerkers werd een bonus uitgekeerd die hoger was dan hun vaste beloning. Ook betaalde de bank deze beloning aan 130 medewerkers niet deels uit in bijvoorbeeld aandelen of opties, terwijl dat wel zou moeten. Bij 125 van hen werd de bonus bovendien te vroeg uitbetaald. De regels werden overtreden bij medewerkers in de buitenlandse tak van Rabobank, meldt de bank in een verklaring. Sinds 2015 voldoet de bank, die geen bezwaar aantekent, weer aan de regels.

Mogelijk wacht Rabobank later dit jaar ook een boete vanwege tekortschieten bij het tegengaan van witwassen. Dat zei topman Wiebe Draijer donderdagochtend bij de presentatie van de jaarcijfers, meldt persbureau ANP. In november werd bekend dat de bank 40.000 klanten in de laagste risicoklasse indeelde zonder dit voldoende te onderbouwen. De bank maakte vorig jaar 2,2 miljard euro winst, 800 miljoen euro minder dan in 2018. Lage rentestanden drukten de winst, net als bij ING en ABN Amro. (NRC)