Kabinet werkt aan compensatie Zeeland voor uitblijven marinierskazerne

Compensatie voor Zeeland Hoe hoog het bedrag is dat het kabinet voor de compensatie uit wil trekken, wil staatssecretaris Barbara Visser nog niet zeggen.
Staatssecretaris Barbara Visser, wethouder Albert Vader, commissaris van de Koning Han Polman, burgemeester Bas van den Tillaar van de gemeente Vlissingen en gedeputeerde Dick van der Velde spreken over de commotie rond de marinierskazerne.
Staatssecretaris Barbara Visser, wethouder Albert Vader, commissaris van de Koning Han Polman, burgemeester Bas van den Tillaar van de gemeente Vlissingen en gedeputeerde Dick van der Velde spreken over de commotie rond de marinierskazerne. Foto Sem van der Wal / ANP

De verhuizing van de marinierskazerne naar Vlissingen is definitief van de baan. Zeeland wordt hiervoor gecompenseerd, maar hoe is nog onduidelijk. Het kabinet stelt een speciaal gezant aan, die samen met de provincie gaat kijken naar een compensatieregeling. Dat heeft staatssecretaris Barbara Visser (Defensie, VVD) vrijdag laten weten na de ministerraad.

De gezant wordt in samenspraak met Zeeland aangesteld, zei Visser. Deze persoon moet „kennis van Zeeland” hebben en ook worden „gedragen” door de Zeeuwen. Want die zijn boos. De afgelopen weken waren er al geruchten dat het kabinet-Rutte III de verhuizing naar Vlissingen zou afblazen.

In Zeeland wisten ze officieel van niets, en dat werd de staatssecretaris aangerekend. Vrijdag erkende Visser dat het proces „niet helemaal goed” is gelopen. Vicepremier Hugo de Jonge (CDA) sprak op de persconferentie na de ministerraad van „een bittere pil voor de Zeeuwen”. „Het kabinet realiseert zich dat gewekte verwachtingen niet worden nagekomen. Dit verdient niet een schoonheidsprijs.”

Lees ook: ‘Hoe kan je als marinier niet naar Zeeland willen?’

Hoeveel geld het kabinet voor Zeeland uittrekt, wil de staatssecretaris nog niet zeggen. Dat moet voor de zomer duidelijk worden. De verhuizing naar Vlissingen was bedoeld om de regio een impuls te geven. De Jonge zei dat er „rechtvaardige compensatie” voor Zeeland moet komen die „recht doet aan de geleden schade”.

Doordeweeks bij gezin weg

Nu de kazerne naar Nieuw-Milligen in de gemeente Apeldoorn gaat, loopt Zeeland naar eigen zeggen miljoenen mis. Ook zegt de provincie al kosten te hebben gemaakt voor de aanleg van het terrein. Het kabinet, zei Visser vrijdag, wil zich richten op een „duurzame economische versterking” van Zeeland.

Het besluit om de Michiel Adriaanszoon de Ruyterkazerne naar Vlissingen te verhuizen, dateert van 2012. Veel van de mariniers keerden zich tegen de verhuizing. Staatssecretaris Visser legde vrijdag uit dat vooral de ervaren onderofficieren, „allemaal wat oudere mannen”, er veel moeite mee hadden. Volgens Visser zijn deze mariniers al „twintig weken per jaar van huis” en zou de verhuizing naar Zeeland betekenen dat zij ook doordeweeks van hun gezin weg zouden zijn. Voor veel mariniers was dit aanleiding om een andere baan te zoeken, aldus Visser.

2025

Defensiebond AFMP zei vrijdag „verheugd” te zijn over het besluit. Sectorhoofd Marine en Burgerpersoneel, Arjen Rozendal, zei de afgelopen jaren met veel mariniers te hebben gesproken die de verhuizing niet zagen zitten: „Gelukkig hebben mariniers nu de definitieve zekerheid dat zij niet al te ver van hun huis worden gevestigd.”

De staatssecretaris verwacht dat de verhuizing van de circa 1.800 mariniers naar Nieuw-Milligen „niet voor 2025” zal plaatsvinden. Hoeveel de verplaatsing van de kazerne, inclusief de compensatie voor Zeeland, gaat kosten, wilde ze vrijdag niet zeggen. „Ik kan geen cijfers geven, want die zijn commercieel vertrouwelijk. Maar het past binnen de budgetten die wij hadden gereserveerd voor Vlissingen.”